Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

A thai cicák és a chi

2010.04.21. 06:01 - MACSKANŐ

Az elmúlt időben nagyon közkedveltté vált a távolkeleti kultúra, és sokan választják pihenési célzattal a világ ezen táját. Van, aki felületesen, csak szereti kihasználni Ázsia keleti része által nyújtott varázslatos nyaralási lehetőséget, de van azonban olyan is, aki beleszeret, és rabjává válik a helyi stílusnak, életnek. Én szerettem volna megtudni, hogy távol tőlünk hogyan állnak a macskákhoz, és ehhez egy olyan hölgyet találtam, Karsai Mónika személyében, aki hosszú időt töltött Thaiföldön, ahol elsajátította a thai masszázs legősibb tanait. Itthon nyitott egy szalont Chi massage néven, ami a chi - mint életenergia - alapjaira épül, lelki megközelítése a tradicionális thai masszázsnak.

"Éveket töltöttem Thaiföldön, ahol a helyi mesterek bevezettek a thai masszázs alapjaiba. Örök hálával tartozom a drága Nang Euan mamának, aki kiválasztott – s mintegy fogadott lányaként – éveken át tanítgatott. Később a bangkoki Wat Pho masszázsiskolában megszereztem a tradicionális thai masszázzsal kapcsolatos összes nemzetközi diplomát, és azóta is minden évben újabb és újabb mestereket keresek fel, hogy tovább bővítsem tudásomat. Magyarországon a Natura Holisztikum Magánegyetemen, 2005-ben egészségfejlesztő terapeutaként diplomáztam, ma már más néven működik, de immár tíz éve tanárként is együttműködöm velük.

E sokoldalú tudással felvértezve a Chi Thai Masszázs Központot (www.chimassage.hu) azzal a céllal hozták létre az Istenhegyi Magánklinikán, hogy itt, egy helyen találkozzon a keleti és a nyugati szemlélet, az egyik legősibb távol-keleti gyógyítási tradíció a modern orvostudománnyal"

Neked volt/van saját cicád?

"Én lakásban élek, szerintem az állatoknak jobb, ha van kertkapcsolat, hogy szabadon élhessenek, legyen mozgásterük, ezért nincs. A szüleim kertes házban laknak, nekik több cicájuk is van, az én kedvencem Misi volt, egy igazi egyéniség. Reggel elkísért a buszmegállóba iskolába menet, és nem tudom, honnan tudta, mikor érkezem, de sokszor elém is jött. A testvérem lakásban tart házimacskát, az ő példáján keresztül is úgy látom, hogy a szobacicák jóval testesebbek, mint kertben élő társaik, mert nincs elég terük a mozgásra."

Tapasztalataid alapján Thaiföldön milyen a cicák megítélése?

"Szeretik őket, de ritkán tartják lakásban. Amíg kicsik, közelebb állnak az emberekhez, de érett korukban inkább csak ha éhesek, akkor közelednek a hozzánk. Még a gyönyörű thai cicák is szabadon élnek; vagy a kertben, nem mennek el. Vannak házi kedvencek, kóbor állatok, templomokban élő macskák. Nem nagyon jellemző, hogy otthon cicát tartanának. Én úgy látom, a thai fajta kedvesebb, simulékonyabb, figyeli gazdája minden rezgését."

Magyarországhoz képest sok vagy kevés a kóbor macska, és hogyan kezelik őket?

"Sok a szabadon élő állat, de ott nem zavarják az embereket a kóbor állatok, a mindennapok részei. Jóval több kóbor kutyát látni, mint macskát Thaiföldön. Hosszú évek óta nagyon jól működő alapítványaik vannak a kóbor, illetve sérült állatok megsegítésére. Thaiföld egész területén látni adománygyűjtő dobozaikat. Ők a kóbor állatok sterilizálásában látják a hosszú távú megoldást (kiszámolták, hogy ha egy pár, egy év alatt minimum 16 utódot teremt, természetesen azoknak is lesznek kölykeik, így három év alatt minimum 500-zal több gazdátlan állat lesz páronként), viszont ezzel egy időben kapnak veszettség elleni oltást is. Úgy látom, hatékony ez a megoldás, egyre kevesebb a kóbor állat. De nem szabad elfeledni, hogy ott más az éghajlat és a körülmények, így ezek az állatok nem szenvednek annyira, mint nálunk. A thai nép buddhista, hisznek a reinkarnációban, így nyitottabbak is a segítségre." 

Te, aki a thai életformát, ezen belül a gyógyászatot, masszázst, spiritualitást is elsajátítottad, érzel-e valamilyen párhuzamot a macskák misztikus spiritualitása és a chi között? 

"A macskák nagyon spirituálisak, különösen a thai cica. Mindig megérzik, ha valami baj van, lesz. Például a cunamit is előre jelezték, de így van ez akkor is, ha jön egy monszun. Megérzik és levezetik a negatív energiákat. Talán mert ott többnyire szabadon élnek, emberi tulajdonságokat is felfedezhetünk bennük. Hangjuk olyan, mint egy gyermeké. Amikor nincs baj, sugározzák a harmóniát. Én abban látok hasonlóságot, hogy mi is a belső harmónia megteremtésére és a negatív energiák levezetésére helyezzük a hangsúlyt a tradicionális thai masszázsban."

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr341933711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.