Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Jobbik mikrochipes azonosítást szeretne

2010.05.11. 21:57 - MACSKANŐ

Sorozatunk második része - a Jobbiktól Kepli Lajos válaszolt állatügyi kérdéseinkre.

Ön szerint bevált az a korábbi Btk. módosítás, amely letöltendő börtönbüntetést helyez kilátásba állatkínzás esetén - vagy esetleg érdemes lenne egy szigorúbb, egyértelműbb szabályozás?

Szükséges az állatkínzás tényállását a Btk-ban szerepeltetni. A szabályozás jelenleg is elég szigorú, azonban tudni kell, hogy a bűnelkövetők számára nem a szigorú szankciók, hanem a lebukás magas kockázata a valódi visszatartó erő.

Azonban hiába szigorú a törvény, ha évente néhány ítélet születik csak állatkínzás bűntette tárgyában. Sajnos az állampolgárok tanúvallomással együtt tett feljelentésének hiánya, illetve a hatóság hivatalbóli észlelésének elmaradása miatt az állatkínzás gyanús eseteknek csupán kis százaléka kerül a rendőrség látókörébe. Ennél is kevesebb jut el az ügyészségre, majd végül a bíróság elé, ahol sajnos döntően enyhe ítéletek születnek.

Mi a véleményed arról, hogy a nagy botrányt kavart filmre vett macskagyilkossági ügyben a teljesen cinikusan viselkedő elkövető Toepler Zoltán felelőssége nem volt megállapítható?

Állatszerető emberként azt gondolom, hogy ez elkeserítő. Mivel a bűncselekmény időpontja a felvételről nem volt egyértelműen megállapítható – így elképzelhető, hogy ténylegesen elévült a cselekmény. Ez azonban csak büntetőjogilag mentesít, erkölcsileg nem. Személyes véleményem, hogy néhány hónap állatvédelmi közmunka talán jótékony hatással lenne az ilyen elkövetőkre. Természetesen csak szigorú felügyelet mellett.

Rengeteg állat - ahogy ember is - leli halálát az autós gyorshajtás miatt. Tervezi-e a Jobbik a gyorshajtás szigorúbb szankcionálását és a városokon belül a "zóna 30" területek kiszélesítését, amely persze nem csak az állatokat, de az embereket  is védené a balesetektől zajártalomtól, levegőszennyezéstől?

Állatvédelmi szempontból nem a sebességet kellene korlátozni: a városokon belül döntően a kóbor ebek és macskák lesznek gázolás áldozatai – az állat azonban felügyelet nélkül nem lehet szabadon a közterületen, ezt jogszabály mondja ki. Inkább ennek a rendelkezésnek a betartatására kellene koncentrálni (mikrochipezett ebek és egységes nyilvántartás).

Fontos lenne a felelős állattartás kialakítása, hiszen a kóbor ebet nemcsak elütik, sokszor maga a kutya okoz – akár halálos – balesetet, melyért az állat gazdája a felelős. Mikrochip és országos nyilvántartás nélkül azonban nem állapítható meg az állat tulajdonosa.

Egyéb állatokat (pl. vadak) főként a településeken kívül ütnek el, itt amúgy sem lehetséges a sebesség korlátozása.

Tervezi-e a Jobbik a vadászatra vonatkozó szabályozások szigorítását? Ma Magyarországon  ugyanis a gyakorlatban a vadászok - köztük sok politikus - bármit megtehetnek.

Természetesen nem szabad különbséget tenni "helyzeti előnyben lévő" és egyéb vadászok között, a szabályok mindenkire egyformán kell vonatkozzanak. Az emberi viselkedés inkább morális, etikai kérdés, kevésbé állatvédelmi. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy ne legyenek a "jog felett álló" személyek, akik bármit megtehetnek következmények nélkül. Más kérdés, hogy jogszabályban meghatározott esetben valóban kilőheti a kóbor ebet és macskát a vadász, ennek azonban fontos természetvédelmi oka van: ezek az állatok elszaporodnak az erdőben és kiirtják az ott honos állatokat, illetve azok utódait.

Miként képzelik az állatmenhelyek fenntartását? Normális állapotnak tartod-e, hogy a gazdátlan állatok ellátása lényegében önkéntesek önfeláldozó munkáján múlik és az állam tudomást sem akar venni erről a problémáról?

Jelenleg minden magyar állampolgár adójából fizeti az állam a gyepmesteri telepek fenntartásának évi több milliárd forintos költségét, azaz gyakorlatilag az állatok legális legyilkolásának fellegvárát.

Ehelyett, a kutyák kötelező mikrochipezésével, és ennek országos adatbázisban történő nyilvántartásával minden eb hazajuthatna, a befogás költségeit az állattartó fizetné, illetve az eddig gyepmesteri telepekre fordított pénzt állatvédelmi kiadásokra, a kóbor állatállomány további növekedésének megakadályozására, azaz ivartalanításra kellene fordítani.

Ez és az ezzel párhuzamos felelős állattartás kialakítása végső soron azt jelentené, hogy tíz éven belül a menhelyeken lévő, valamint a befogadásra váró állatok létszáma jelentősen lecsökkenne.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr191993651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: video femme mure gratuit 2018.02.23. 10:27:36

This is why i don't give you a job - My Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2010.05.12. 12:28:51

Na, itt egy jobbikos politikus nyilatkozat akinek minden szavával egyetértek.

Mondjuk, a csipeket is valakinek fizetnie kell.

Airhead 2010.05.12. 12:28:53

ez külföldön már így működik

órarugógerincű felpattanó 2010.05.12. 12:30:27

@bgp: Állatokra nem sajnálom az elköltött pénzt.

KolomparVinetu 2010.05.12. 12:36:28

Egyet tudnátok érteni - majdnem - minden Jobbikos nyilatkozattal, ha végre AZT hallanátok, nem az index és egyéb lejárató, fizetett szemeteket olvasnátok/hallanátok. Ezen kívül hány eredeti Jobbikos nyilatkozatot, interjút láttatok...? Nem bántani akarlak, csak érdekes, hogy ha hagynak egy Jobbikost beszélni, _minden_ komment arról szól, hogy ez de jó. De ha valaki ír rólu(n)k akkor mocskos fasiszta rasszista gecik vagyunk egyből. Ez kinek gáz....?

shamir 2010.05.12. 12:43:28

@bgp: A csipet a gazda fizeti. Aki felelősségteljesen szeretne állatot tartani, annak ez nem lehet költség. Én is csipeltettem a kutyám mert ha ne adj' Isten elveszne, szeretném ha visszakerülne hozzám. No meg oktatni is kellene a gyerekeket a kúltúrált állattartásról, a felelősségről, és úgy általában az állati jogokról, állatvédelemről...

lepojka 2010.05.12. 12:51:06

Ha tetszik ha nem, kötelezővé kell tenni, és kemény pénz bírsággal sújtani azokat akik nem tartják be a törvényt. Ez is az elkövetkező rendcsináláshoz tartozik.

m a x 2010.05.12. 13:12:26

Volna mód EU pályázati pénzekből chipezni... meg kicsit korlátozni ez ügyben az állatorvosok szabad gazdálkodását.
Véleményünk szerint a chipezés regisztrációval együtt max. 3500 Ft áron már kifizetődő az állatorvosnak, ehhez képest van ahol 10000 Ft-ot kérnek érte.
Sem a chipezés, sem az ivartalanítás, sem az oltások nem kellene, hogy az extra profit forrása legyen. Van ezen túl is elég olyan beavatkozás, ahol annyit kérnek, amennyit akarnak.
Az állatok védelme, a közrend javítása ezen a téren is, és a járványvédelem legyen már végre elérhető mindenki számára.

m a x 2010.05.12. 13:15:28

Minden amit a mikrochipről tudni kell: www.m-a-x.hu

nyulanka 2010.05.12. 13:20:40

így legyen ....de nagyon gyorsan.
Komolya büntetést az állatkínzóknak.Mondjuk én speciel a vadászatot sem támogatom-és azt a főokos vadászt aki kilövi a kutyát a gazdája mellől, attól elvenni az engedélyt, lőfegyvert is!
Álmodok egy olyan világról ahol minden állat, élőlény biztonságos, jó körülmények között hajthatja álomra fejét...

a Lojalista 2010.05.13. 11:01:34

@nyulanka: ajánlok a figyelmedbe egy mesét - Szabó Magda: Szigetkék, keresd meg valamelyik antikváriumban és olvasd el, biztos tetszeni fog:))

Jerky_Maistro 2010.07.01. 11:36:33

a Jobbik mikrocsipes azonosítást szeretne - a zsidókra is.
kit érdekel, mit gondol a "Jobbik", ez az újnyilas rohadék banda?!


süti beállítások módosítása