Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy halott cica emlékére

2010.01.20. 10:35 - MACSKANŐ

Sok macskatulaj átélte már kedvencének elvesztését. Ha már idős volt, az is kegyetlen érzés, de a fiatal állatka elpusztulása pótolhatatlan hiány. Ezt persze csak az tudja, aki igazi társként, családtagként kezelte életében a cicáját. Van, aki később új kisállattal próbálja gyógyítani a fájdalmát - és van akinek sikerül, van akinek meg nem.

Írt nekem egy kedves hölgy, Ági, akinek Cirmije három műtét után pusztult el, mert nem bírta a szíve a megpróbáltatásokat. Keserű, de mégis felemelő érzés, hogy egy ember-macska kapcsolat ilyen mélységeket tud megélni. 

"Kedves Macskanő!

Küldök egy pár képet Cirmikémről. Ő volt a 17 éves cicusom. Ha egy percre felálltam a számítógéptől, azonnal odatelepedett és rögtön szunyókálni kezdett. Sajnos az utolsó évben háromszor kellett megműttetni emlődaganattal,
így egyre kisebb, fáradékonyabb volt.

De amikor nem aludt, olyan vidám, szaladgáló kis cica volt, hogy nem volt szívünk elaltatni. Sajnos az utolsó műtétet nem bírta a kicsi szíve. A róla készült többszáz képet nézegetve mindig velünk lesz."  

Ági hamarosan újabb üzenettel lepett meg:

"Kedves Macskanő!

Ő Bandi cica, másfél éves kisfiú /volt/. Amióta a lakásban él, úgy nézünk ki, mintha egy kisgyerek lenne a lakásban, mindenhol a szőrmeállataiba, az egérkéibe botlunk. Este nem
győzöm összeszedni, hogy éjjel ne játsszon velük. Szerencsére este 10-kor lefekszik a fotelben lévő saját takarójára, és reggel 5-ig hagy aludni, akkor azonban a poci már korogni kezd, és az asztalról lelökött mobilom koppanásával ébreszt. Ha nincs telefon, megteszi bármi más. Egyébként soha nem nyúl semmihez, de ez a reggeli ébresztés a rituálé nála. Imád TV-t nézni, ha természetfilmen madarak csipognak, nem lehet lezavarni az ágy sarkáról, annyira szereti. Hiányzik Cirmike, de Bandika annyi örömet és szeretetet ad, hogy ma már kevésbé fájó szívvel gondolok a picilányra.

Ági

cicabarát"  

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr831639625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskatv · http://www.macska.tv 2010.01.20. 10:54:01

Kedves Macskanő!

Gratulálok a bloghoz!
A Macska TV főszerkesztőjeként és a Macskák Nagykönyve szerzőjeként lenne számodra egy ajánlatom... Örülnék neki, ha megkeresnél - macskatv@gmail.com címen (én nem találtam meg az e-mail címedet).

Nagyon köszönöm,
További jó macskázást kívánok,
Üdvözlettel,
Macskás Viki

Dee_ 2010.01.20. 12:30:27

Cirmosok mindenek felett. :)
Nagyon aranyos mindkét macsek! A gyászoló gazdinak részvétem, de úgy gondolom, Bandi nem kerülhetett volna jobb helyre. :)
Mikor meghalt a kutyám, pótolhatatlannak éreztem a veszteséget, de hamarosan lettek cicáim, ilyenkor mindig arra gondolok, hogy becsukódott egy ajtó, de kinyílt egy ablak... Ha nem halt volna meg, nem ismertem volna meg a mostani nyivákolókat. :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.01.20. 12:56:43

Az én nagy szerelmem már tíz éve van nálam, fogalmam sincs, hány éves, mert utcáról hozta be anno a kutyám, aki már nincs a családban:( Mivel rettenetesen félek, hogy pár éven belül magamra fog hagyni, és tudom, hogy nem akarnék jó ideig társat, az egyedüllét meg kikészítene, így tavaly magamhoz vettem egy vak cicust, hogy rögtön legyen "pótlék". Önző dög vagyok, tudom, de addigra az új(ex)fiú már a család tagja lesz, így nem lesz energiám a túlhosszú szenvedésre.
Persze attól még fájni fog, de igyekszem előre gondolkodni, és így megelőzni a teljes szétesést. Nekem az én kiscicám életem nagy szerelme, pedig nem ő az első állat a közelemben. Az első cicám, aztán a kutyám halálával én is meghaltam picit, és mindegyik szőrmókkal ez lesz, de ő annyira különleges, hogy tényleg nem mernék egyedül maradni, egy percre sem.

Amúgy ajánlom ezt a "taktikát" mindenkinek, mert akinek volt állata, annak úgyis lesz új, és inkább hamarabb gondolkodjon az utódról.

Persze ennek van hátulütője is. A kutyám 15 évig volt velem, de nagyon megszenvedte cicabarátja halálát (őt is ő hozta haza az utcáról). Rájuk is mindig gondolok, minden nap, nagyon hiányoznak, ezért rettegek annyira Prücsök elvesztésétől, mert őt már nem is emberi módon szeretem. Mintha nem is családtag lenne, vagy egy társ, inkább már egy testrészem, úgy össze vagyunk nőve.

_adri_ 2010.01.20. 13:10:14

Mint cicaimádó kötelességemnek érzem leróni kegyeletem Cirmi előtt.
Nyugodj békében kis tigriske!!
Áginak annyit üzennék, hogy ne szomorkodjon, mert a cicája teljes (és szeretetben gazdag) életet élt, inkább mosollyal gondoljon vissza arra a 17 szép évre:):)

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.01.20. 13:40:45

Bármennyire is fájdalmas a cica elvesztése, abba gondoljatok bele, hogy 17 év "emberi időszámítással" mérve matuzsálemi, száz fölötti kornak számít. Szép hosszú élete volt, nem biztos, hogy ilyen idős korban daganatos betegséggel meg kellett volna műttetni többször is (és ezzel fájdalmaknak, szenvedésnek kitenni), inkább hagyni kellett volna elmenni.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.20. 13:50:54

Az csak az első élete volt. Ment a másodikba. Semmi baja.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.01.20. 14:17:28

az én sárám is majdnem ugyanígy halt meg, csak neki a gyomrára is átment a rák. ő csak 11 éves volt. :(

greg_garcia 2010.01.20. 15:39:13

A lakásban tartott ázsiaiaknál nem ritka a 20 éves kor. A mienk is 18 éves lesz lassan és elég jól tartja magát. Aki nem ismeri, nem mondja meg a korát (ivartalanított nőstény).
A veséjére kell vigyázni ebben a korban. Kizárólag a Hill's K/D és a Royal Canine Renal száraz és konzerv tápjait kapja plusz minden nap kap egy negyed tabletta Fortekor 5-öt. Eleve nem volt túl nagy, 3,5kg volt csúcskorában és olyan 4 évvel ezelőtt észrevettük, hogy rohamosan fogy. Kiderült, hogy a veséje már nem a régi és át kellett állni a spec tápra és gyógyszerre. Azonnal megszűnt a súlyvesztés és megállt 2,7kg körül. 18 évesen is úgy néz ki, mint egy kölyökmacska:)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.01.20. 15:54:07

@greg_garcia: Prücs is mindig kölyökméretű, -súlyú, -kinézetű volt (és van). A koráról egyedül a szőre árulkodik, mert már néha kócos a drága, nem lapul le olyan szépen, mint pár évvel ezelőtt. Remélem van benne ilyen ázsiai hosszúéletű vér :)

zsenyaf 2010.01.20. 16:11:43

@greg_garcia: Magyarázatként:
A Fortekor egy vérnyomáscsökkentő, ami a vese terhelését segíti olyan formán, hogy a már "lyukas szűrő" kisebb nyomásterhelést kap, ahogy tisztítja a vért. Ha elkezded adni, fokozatosan kell, mert az első napokban komolyan szédülhet a cica, amig hozzászokik a megváltozott vérnyomáshoz!
A K/D és Renal tápok pedig csökkentett fehérjét és foszfort tartalmaznak, ami szintén kevésbé terheli a vesét
Ha még további pluszt akartok, lehet adni neki Ipakitin-t (Vetoqinol termék, Amerikában Epakitine-nek hívják) ami kalcium-karbonát tartalma miatt további foszfort köt meg, illetve Azodyl-t, amit sajna Magyarországon nem lehet beszerezni, ez pedig egy olyan baktériumtörzset tartalmaz, ami aktívan védi a vesét
Van nekünk is vesebetegünk :-(

A daganatot meg le lehet küzdeni: Mi 3 éve adunk Culevit-et egy komolyan melldaganatos cicának, jó eredményekkel
De ez a sztori külön bejegyzést érdemelne...

Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2010.01.20. 16:15:49

Nékem kettő van egy fehér és egy tarka ,olyan magyar tarka ,de a macskánál okosabb nincs és intelligensebb ,de ha van is ezek csodásak és imádom őket.

Stupidella 2010.01.20. 16:36:06

Az biztos, hogy sokat segít, ha van másik cicó. Engem is nagyon megviselt, amikor meghalt Zebucicám, egy évig folyamatosan rémálmaim voltak, minden álmomban újra és újra meghalt. Aztán elhoztuk egy menhelyről a mostani rosszaságunkat, s azóta én sem álmodom rémségeket. Élőben van kisördögünk :)

@Eyre: nekem volt nagyon okos és nagyon buta macskám is. :)

Stupidella 2010.01.20. 16:39:06

@Ypszi: ismerem ezt a kötődést...

jaffandi 2010.01.20. 16:49:03

@heliox: Neked meg szív kellene.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.01.20. 16:55:01

@Stupidella: szerintem akinek több állata van/volt, mind megismeri azt az érzést, amikor találkozik egyszercsak a nagy ő-vel, és bár mindegyik másért is a tűzbe menne, az a kapcsolat valamiben mégis más.

Most mit csináljak, ha a lelki társam csak állatban találhatom meg, mert az emberek erre képtelenek? Költői kérdés volt, jó nekem ez így :)

a Lojalista 2010.01.20. 17:05:00

Pár évvel ezelött még nem ismertem azt az örömet, milyen állatokkal élni. Aztán közel négy éve kertes házba költöztünk, szinte azonnal lett egy cicánk (befogadott), később két kutyust hoztunk ki egy menhelyről, a kezdeti pofozkodást idővel felváltotta a barátság. Bár az üdvözlő kutyanyalintásra még mindig fintorog. Majd belebotlottunk egy nagyon leromlott állapotú, kóbor kiskutyába, aki ma közel 30 kiló és csodálatos házőrző. (Sajnos az eredeti két kutyus közül az egyik elpusztult.) Majd augusztusban az erdő szélén nyivákolt ránk a legkisebb családtagunk, persze hazahoztuk és milyen jól tettük. Igaz a mondás: "állatok nélkül élni lehet, de nem érdemes". :) Annyi szeretet generálnak oda-vissza, hogy mindennap helyrerázzák a lekünket.

greg_garcia 2010.01.20. 17:31:54

@zsenyaf: Ipakitint nem ismertük, köszi a tippet.

cicabarát 2010.01.20. 18:07:02

Köszönöm a sok együtt érző beírást.

Aki nem nevel állatot az nem is tudja, hogy mennyire lehet szeretni őket. Lehet az cica,kutyus,vagy bármilyen más kis érző lény.

Ági /cicabarát/

Goompah 2010.01.20. 19:02:33

@zsenyaf és greg_garcia:

A tippeket én is köszönöm. A mi cicáink ugyan csak 4.5 és 3 évesek, de Anyám egyik cicája már 9 (van még neki 3 darab 3.5 éves cicája - ők a mi 4.5 évesünk kölykei - és nemrég fogadott be egy pár hónapost, így neki 5 cicája van). A 9 éves cica életének meghosszabbítására megpróbálom beszerezni azokat, amit írtatok.

@Stupidella: Én a kis hullámos papagájomhoz kötődtem kimondhatatlanul, életében nem sok időt töltött a kalitkában, mindig szabadon repkedhetett a lakásban, de legjobban a vállamon szeretett lenni. Nagyon megviselt az elvesztése. Bármennyire szeretem a cicáimat, egyikük sem állhat olyan közel a szívemhez.

greg_garcia 2010.01.20. 19:34:53

@Goompah: Először az állatorvos vizsgálja meg a cica veséjét. (vérvétel) Csak azután és orvosi felügyelet mellett szabad elkezdeni a kezelést. Egy 9 éves cicánál évente-félévente megismételném a vérvizsgálatot ha jó a veséje, bár nagyon meglepődnék, ha tökéletes lenne. A macska táplálkozása sokkal fehérjedúsabb mint a kutyáé és ez elég hamar tönkreteszi a vesét. Ha időben észreveszik a vese károsodását, akár évekkel is meghosszabbítható a cica élete, de csak ha szigorúan veszik a diétát, ami a kijáró macskáknál nehezen biztosítható.

Goompah 2010.01.20. 20:11:13

@greg_garcia: Sajnos Ludmilla (ő a 9 éves cica) kerti cica, bár mostanában egyre kevesebbet csavarog. Talán a tél miatt is, de már az ősszel is feltűnt Anyámnak, hogy sokkal többet ül a lakásban, mint régebben.

Mind az öten szabadon járnak ki-be a lakásból. Nincs cicaajtó, de ha bármelyikük elnyávogja magát, Anyám már ugrik ajtót nyitni. :D

MACSKANŐ 2010.01.20. 20:28:05

@zsenyaf: Akkor írd le nekem a történetet, ez sokakat érdekelhet. e-mail:macskapcsolat@index.hu

MACSKANŐ 2010.01.20. 20:30:06

Úgy érzem valami láthatatlan szál köti össze a macska szerető emberek szívét. Jó érzés ennyi boldog ember szavait olvasni.

zsenyaf 2010.01.20. 21:02:45

@MACSKANŐ: asszem mindenki nevében mondhatjuk, igen :-)

Stupidella 2010.01.21. 16:27:14

Én imádom a macskákat is, kutyákat is. Legszívesebben az összes kóborló állatot befogadnám... Ha egyszer gazdag leszek, így is lesz. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.23. 07:23:49

Nekünk kb. 6 éve vannak cicáink és pótolhatatlan amit adni tudnak. Egy cica elvesztése óriási fájdalommal jár, sajnos már átéltem többször.
Elveszíteni egy cicát sajnos többféleképpen lehet. Az egyik legfájdalmasabb az, ha "kinti" cica és egyszer csak nem jön haza, biztos van köztetek olyan, aki tudja, hogy miről beszélek.

egy maréknyi dollár 2010.01.24. 11:38:53

@Talon Karrde: Én tudom.Az is nagyon rossz, meg az is,ha a karjaidban hal meg.

Mariann01 2010.04.10. 23:04:52

Nekünk ma halt meg a cicánk: Lilike. :-( Hófehér cicus volt, 2 éves. Nagyon-nagyon szerette az egész család. Ő pedig tudta ezt és bízott bennünk. Például mikor kiscicát várt egy évvel ezelőtt... egyszercsak furán kezdett nyávogni és hívott magával a helyéhez. Mentem vele és kiderült, mert megértette velem:hogy legyek mellette amíg a cicababák megszületnek. Végig vele voltam és végül csatlakozott a lányom is.
Mennyi derűt, vidámságot, kedvességet hozott az életünkbe!!! És most itt ülök és csak potyognak a könnyeim! Ez nem igazság!!!!!!!!!!! Lilike valami mérgezőt evett és már nem volt segítség. :-( A helyén ment el örökre, a nagy vadászmezőkre! Ott is vele voltam végig. Egyszerűen felfoghatatlan!!! Belegondolni is borzasztó és őrjítő, hogy most ott fekszik a kis helyén, még langyosan, de már holtan. Holnap a kertünkben eltemetjük. De hogyan...? Fogalmam nincs. Eszeveszettül hiányzik már most! :-( :-( Liliiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!! ♥♥♥♥♥ kicsi édes cicánk! :-(

oliva 2010.04.14. 14:10:45

@Mariann01: nagyon megértelek és sajnállak, sajnos semmi vigasztalót nem tudok mondani, mert én is mindjárt sírok... Sajnos ezt átéljük néha. Talán egy másik cirmogó tudja némiképp enyhíteni a fájdalmadat.

Muster Mark 2010.04.16. 15:26:38

Igen.

Legyetek jó fejek, hogy sok cica élhessen hasonlóan boldog életet, nem másfél, hanem 15-20 éven át.

Ehhez az kell, hogy minden cica miskárolva legyen. Tegyétek meg!

darkuser 2011.03.17. 19:06:29

@Mariann01: Nagyon,nagyon megértelek nekem tegnap halt meg a cicám a karjaimban épp mikor már beértünk az állatkórházba :(((((((((((((((( nincs annál rosszabb mikor nem tudsz érte tenni semmit (ők sem tudtak már rajta segíteni), mivel két cicánk van (volt), most attól félek mi lesz a másikkal ő hogy fogja viselni (tesók voltak)

Mariann01 2011.03.20. 13:04:30

Ez sajnos már egy éve történt. Azóta lett új cicánk: Garfield. Egy vörös kandúr. Megvan, él és virul és nagyon jóban van a kutyánkkal :) A Pet Magazin facebook-os oldalán láthattok róla/róluk képet is.
Viszont 1 hete sincs, hogy meghalt anyukám 13 évig szeretgetett, dédelgetett, törpe uszkárja. Nagyon rossz volt, mert anno még én vettem őt, én választottam. A lányom adott neki nevet, aki akkor még kis óvodás volt. Bonifác nagyon szeretett minket, mi is őt. Mostmár érte is fáj a szívünk. :( ♥


süti beállítások módosítása