Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Magyar lány svéd cicamenhelyen

2010.06.23. 11:50 - MACSKANŐ

Egy Svédországban dolgozó hölgytől kaptam egy e-mailt, amiben nagy szeretettel és önzetlen odaadással mesél: önkéntes lett egy stockholmi macskaotthonban. Nagyon tanulságos egy mondata, amiből le lehet vonni a következtetést: így is lehet...

"Nemrég felcsaptam önkéntesnek a stockholmi macskaotthonban. Az első látogatásom után gondoltam, írok erről az érdekes helyről és az itteni elképesztő higiéniai rutinokról a Macskapcsolatnak. Fogadjátok szeretettel az írást!

Ebben a nonprofit létesítményben folyamatosan kb. hetven macskát látnak vendégül. A cicák elhunyt gazdáiktól, allergiássá vált családoktól és hasonló helyekről származnak, de sok állatot hoznak be rendőrök, és elvadult cicák is otthonra lelnek itt. Az otthont kizárólag cégek és magánszemélyek támogatásából tartják fent, állami támogatást nem kap. Maroknyi alkalmazott van, az összes operatív munkát önkéntesek végzik. Az almot és táplálékot szinte 100%-ban a nagy eledelgyártó cégektől kapják ajándékba. Az otthon nemrég egy 300.000 eurós hagyatékban részesült, ebből a pénzből szeretnének egy korszerűbb épületbe költözni. A macskák minden esetben állatorvosi ellátásban, bolhátlanításban, sterilizálásban és chipes vagy tetoválásos jelölésben részesülnek - a betegen bekerült cicákat karanténben tartják.

A félénk macskákat szocializálódós, terápiás csoportokban tanítják ismét együtt élni az emberrel, az egészséges, szociális cicákat pedig meghirdetik elvitelre. Egy macskáért száz eurót kell fizetni: ez a viszonylag magas összeg fedezi az ellátás egy részét, és azt a célt is szolgálja, hogy tényleg csak komoly érdeklődők vigyenek el macskát, olyanok, akik meg is tartják az állatot. A borsos ár ellenére a legtöbb macska előbb-utóbb új otthonra talál.

Az önkéntes munkára e-mailben jelentkeztem, és hamarosan behívtak interjúra és egy bevezető műszakra. A beszélgetés és eligazítás után bevezettek a cicákhoz, akik 3-4 részlegre osztva lakják az otthont. A karantén részlegre csak egy dolgozó mehet be, ő a többi macskát nem láthatja aznap. A kiscicák külön vannak, a félénkek ismét külön, a felnőtt, egészséges cicák pedig egy nagyobb, nyílt házrészben. Itt kezdődött a próbaműszak.

A 'ketrecek' (jobb híján használom ezt a szót) másfél-két négyzetméter nagyságú részlegek, melyek egészen a plafonig nyitottak, tehát egész kis szobácskát alkotnak. Középen egy nagy, nyitott tér van, amolyan közös nappali, napközben ide kiengednek néhány macskát, hogy szabadon mozoghassanak. Minden ketrecben egy-két macska lakik. A fal és ajtó alja plexi, felső része rács, tehát egész világos és nyitott mindegyik ketrec.

Minden ketrecben van egy függönnyel elkerített fekvőkosár, ahol a cica elbújhat, mászóbútor, fedett alom (két cica esetén kettő), rengeteg rongy és játék, valamint a takarításhoz szükséges alomlapát és kis seprű, kislapát. Mindegyik ketrecben van továbbá egy kényelmes szék, amelyben leülve foglalkozhatunk a macskákkal. A ketrec rácsán tájékoztató függ a bentlakó macskáról: honnan származik, milyen a személyisége, esetleg speciális kosztot igényel, vagy valamelyik rongya fontos neki, és mosás után azonnal tegyük vissza hozzá! Egy jelentési ívet is ki kell tölteni a reggeli és esti műszakosnak egyaránt: evett? ivott? vizelt? kaki állaga? egyéb megjegyzés? takarítás szignó.

Minden egyes ketrec között kötelező az alkoholos kézfertőtlenítő használata.
A munka a takarítással kezdődik. Az almot kitisztítjuk, az esetleg szétrugdalt szemcséket összesepregetjük, szemetesbe öntjük. A ketrecet felsöpörjük, szőrt és egyebet kirázzuk a rongyokból, a piszkos rongyokat a szennyesbe tesszük (a három mosógép szinte szünet nélkül üzemel). Friss víz kerül a tálkába, az esetleg kilötykölt vizet feltöröljük egyszer használatos rongyokkal. (Hetente háromszor vízzel és fertőtlenítővel is felmossák a padlókat, és az almot is gyakran mossák, de ezekben a teendőkben most nem volt részem.) A jelentőívet kitöltjük, aláírjuk, majd leülhetünk a székre, kedveskedni és játszani a cicával. A macskák meghatóan hálásak, és örülnek minden látogatónak. Tartottam tőle, hogy idegenként tartózkodni fognak tőlem, de kitörő örömmel fogadtak, még a legfélénkebbje is odajött egy kis simogatásért.

Néhány ketrecen sárga köpeny, gumikesztyű és mamusz lóg: a náthás cicákhoz csak ebben a védőöltözetben szabad bemenni, és csak azután, hogy a többi cicát elláttuk. A látogatás végeztével a köpenyt vissza kell akasztani a ketrecre.

A takarítás végén kidobjuk a szemetesvödörből a zacskót, a vödröt meleg vízben, fertőtlenítő mosogatószerrel elmossuk és alkoholos fertőtlenítővel fújjuk be. Ezután jön az etetés. A cicák reggel fél deci konzervet és fél deci szárazat, este pedig fél deci szárazat kapnak. Nagyon kevésnek tartottam ezt a mennyiséget, de megmagyarázták, hogy ennél többet nem égetnek el, és valóban mindegyik macska jó bőrben van. Akit lefogyva, gyengén hoznak be, annak a jelentőívére rávezetik, hogy extra eledelt kapjon. Az éléskamrában van speciális eledel is, kismacskáknak, vagy nagyon lefogyott cicáknak. Az külön öröm, hogy mit rendeznek az etetőidő közeledtével. Némelyik olyan műsort csap le, hogy hihetetlen: a rácson mászkálnak, hangosan nyávognak, mintha évek óta nem láttak volna ételt.

Etetés után a négy óra hosszú műszak végéig játék és foglalkozás a cicákkal: ez ugyanolyan fontos, mint a takarítás. Az ember hamar kiismeri, hogy melyik a mókamester, melyik a félénkebb, melyik szereti, ha ölbeveszik és melyik imádja kergetni a narancssárga tollas játékát.

Összegezve, azt hiszem, sokkal többet kaptam a cicáktól, mint amennyit adni tudtam nekik, és alig várom, hogy a szabadságom leteltével ismét velük tölthessem a kedd estéket.

Rékuc"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr442102129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.06.23. 14:20:22

csodaország! :)
lehetne több kép!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.23. 14:44:36

Kíváncsi vagyok, mit szól Rékuc a "hölgy" jelzőhöz. :D

Roy 2010.06.23. 14:46:24

A svédeknél még a macskáknak is jobb dolguk van. Igaz ott az embereknek is jobb. Egy igazán odafigyelő állam.

zoone 2010.06.23. 15:15:01

Komoly. Nekem kulonosen az szimpatikus, hogy a tamogatok maganemberek es cegek. Nagyon rokonszenves vallakozas, szivesen onkenteskednek en is ott egy ideig.

Herlock Sholmes 2010.06.23. 15:24:34

Micsoda karrier!
Hugyos Rékuc útja a stockholmi urológiától a macskamenhelyig.
Ennél már nincs feljebb.

Goompah 2010.06.23. 15:42:51

Nem kekeckedésből írom, de nem kis stílushiba, hogy a főoldalon ez olvasható a cím alatt: "Elképesztő higiéniai viszonyokról számolunk be". Legalábbis nem hinném, hogy szándékos a szóhasználat, amely éppen szörnyű viszonyokat sugall. Az elképesztő szó önmagában - tehát nem egy pozitív jelző fokozásaként, pl: elképesztően jó - használva mindig negatív tartalmat jelez.

Nem mértem le, hány gamm az összesen egy deciliter szárazeledel, de biztosan nem kevés. A mi cicáink - a még mindig hízókúrán lévő, sintértelepről mentett Mamika kivételével - napi 30-35 gramm szárazat kapnak, ami jóval kevesebb az ajánlott adagolásnál is. Persze nem kommersz vackot, hanem RC-t, de még ettől is híznak.

Ízisz, a macska 2010.06.23. 15:49:12

Ejnye!
Ez a Rékuc kifelejtett néhány nagyon fontos dolgot, igaz, ő sem tudhat mindent (még ha sokan el is hiszik neki)

1. A MMM, azaz a Menhelyi Macskák Mikulása minden december 5-én szívhezszóló rendezvény, a svéd egyes csatorna is közvetíti. Kutyafogattal érkezik a Youlopukki, nagy köynvből felolvassa a lakók viselt dogait, a jók aszalt egeret kapnak, a rosszak vízipisztollyal lespricceli.
Ezután lép akcióba a Svéd Királyi Etológus Szövetség különítménye, akik lelki vigaszt nyújtanak az ünnepség megpróbáltatásai miatt.

2. A cirmosok kéthavonta egyszer benevezhetnek a CICATLONRA és maguk döntik el, hogy számozott mellénykében futnak a műegér után, vagy a lelátón nyávognak és fogadhatnak a befutókra.

3. Ugyan valamennyit ivartalanítják, de nem feledkeznek meg arról, hogy hormonok hiányában is lehetnek szexuális igényeik. Épp ezért rendszeresek a macskapornó vetítések, illetve az élő catfight rendezvények, amikoris fehérmenműs, illetve pucér macskoszok verekednek két gongütés között.

4. A svéd kormány tavaly engedélyezte az ivartalanított cirmik házasságát, függetlenül attól, hogy milyen volt a nemük. Együtt vonulnak oltár elé és a templom egere adja őket össze. Kaltikából vezényli a szertartást, nehogy rámenjen szegény a ceremóniára.

5. Nyugdíjat kapnak és luxus kórházi ellátást, megboldogulásuk után pedig a Stockholm melletti Ördebrö kisállat-temetőjében kapnak sírhelyet, közvetlen az Ismeretlen Elgázolt Kiscica Panteonja közelében.

Ez még hozzátartozott!!

gelsystem 2010.06.23. 15:55:02

ezmiez......?!?!
fászombázzzzze, egyből jobban érzem magam!

evacat 2010.06.23. 16:09:53

Amikor a bevezetőt olvastam, morogtam magamban: Persze a svédek! Nálunk lehet, nekik van pénzük. Majd a végén kiderült semmi olyan nincs ezen a menhelyen, ami külön pénzbe kerül!

Akkor már megint ott tartunk, hogy az igényesség, a kultúráltság, az odafigyelés, amely területeken még nagyon sokat van mit tanulnunk.

Ja, és ez sem kerül pénzbe!

Diamond Dave 2010.06.23. 16:25:15

Csodálkozunk, hogy a skandináv államokban szinte minden stimmel, kivéve azt a néhány zavargást, amit mellesleg nem a helyi lakosok szítanak?

Egyébként nagyon tetszik, és igényes megoldás - és valóban nem minden pénz kérdése. Itthon ez úgy nézne ki, hogy a tulaj eladná a macska fülét is, ha épp úgy juthatna többletbevételhez! =D

Goompah 2010.06.23. 16:45:21

@Diamond Dave: Na azért nem egészen. Ismerek olyan macskamentőt, aki kimondottan igényes macskapanziót üzemeltet és annak bevételéből finanszírozza a megmentett, befogadott cicái ellátását. És ezeknek a mentett cicáknak is igen jó dolguk van.

Szarazinda 2010.06.23. 16:48:19

Szerintem pedig ez már az elmebaj határát súrolja. Néhány gazdag, magát rendkívül felvilágosultnak és progresszívnak gondoló társadalom valójában már debilitás közeli állapotban van. Ez az infantilis, műprogresszív manír a skandikra kólönösen jellemző, és különösen idegesítő.

2010.06.23. 16:56:15

Mögbuggyantak má ezek a svédök jó dógukban.

szaroskenyer 2010.06.23. 16:57:45

Fogd a macskát s vágd le, azazhogy messed el nyakát. Ennekutána pedig távolítsd el fejét, de ügyelj rá, hogy senki abból semmi szín alatt ne ehessen, mivelhogy könnyűszerrel eszét veszítheti. Azután nyúzd meg alaposan, messed fel, s tisztítsd meg bévül is jól. Minekutána pedig teljességgel megtisztítottad, tekerd tiszta gyolcskendőbe, s tedd el a föld alá, mégpedig olyanképpen, hogy ott egy napot és egy éjszakát időzzön. Aztán vedd elő ismét, húzzad nyársra, s tedd sülni tűz fölé. Sütvén pedig locsolgassad bőven jó aliolival [fokhagymás olajjal], s miközben azt béfelé issza, pálcával veregessed. Hahogy pedig megsült, a nyársról lehúzván darabold fel olyaténképpen, mintha nyúl volna. Azután helyezd nagy tálra, s zsenge aliolit jó húslevesben alaposan elkevervén öntsd a húsra. Ennekutána láss hozzá, s meglátod: fönséges étek.

Goompah 2010.06.23. 17:04:35

@Szarazinda: Ha nem csak a rosszul sikerült randid miatti frusztrációdat vezetted le a hozzászólásoddal, akkor talán kicsit több érvvel és kevesebb minősítgetéssel elmagyarázhatnád, mi a bajod a cikkben szereplő menhellyel.

Annyiban talán(!) igazad lehet, hogy ennyi pénzzel és önkéntes segítővel sokkal több cicának is lehetne még mindig színvonalas férőhelyet biztosítani. Ám ami a higiéniát illeti, abból max. csak az merne engedni, akinek még nem pusztult el teljes macskakolóniája egyetlen fertőzött cica miatt.

vércseharcsa 2010.06.23. 17:14:12

Szarazinda, Zulu, szaroskenyer!

Különösen Te Túlkulturált Szaroskenyer!

Ha nincs mondanivalótok (amit idesavanyúböfögtetek nem nevezném mondanivalónak) akkor ne firkáljatok!

Ha valami fontosat akartok tenni, akkor menjetek le a dunapartra és egy gyengéd de határozott mozdulattal nyissátok fel az ereiteket. Higgyétek el senkinek nem fogtok hiányozni! még talán a retardált szüleiteknek sem.

Retardált kis biztonsági őrök:(

aster-x 2010.06.23. 17:20:17

szaroskenyér: én szívesen megbasznám az anyádat apád hátán a hullaházban, mit szólsz? De jöhet a lányod is, gondolom, a segge még szűk, jól televerném forró gecivel, aztán kiszopná a fost a segglyukamból.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.06.23. 17:26:28

nos igen! pontosan ez jelzi, hogy az ÉLETNEK úgy általában milyen értéke van egy normális társadalomban, és sajnos mutatja azt is, hogy a miénk mennyire a béka segge alatt van, minden tekintetben.

szúnyog?? mert nem buddha 2010.06.23. 18:02:13

Sajnos a csótányokra senki nem gondol, pedig szörnyű körülmények között élnek, sötétben és mocsokban, szemetet esznek és brutális emberek mérgezik őket.
Jogot a meghurcolt csótány társadalomnak!!!! Nyilvánítsák a macskákhoz egyenlőként háziállatnak őket!!!

Nick Leeson 2010.06.23. 18:03:26

Kaparófa meg búvóhely minden egyes cicukának!!!! Na persze!
Addig amíg nőgyógyászati kórteremhez tartózó wc-ben nincs wc ülőket (hetekig!), addig talán nem a macskáknak kéne Astoria minőségű szállást biztosítani!

ember100 2010.06.23. 18:10:26

@aster-x:
Helló !
A stílus az ember , Neked aztán van egy stílusod :)
Amúgy az emberek mindíg is ették a macskát , csak a XX. században lett státuszszimbólum , és leginkább a városokban , vidéken még most is meg van a macska helye , kinnt az udvaron tornácon , és fogdossa az egereket...
Egy kicsit túlzásnak tartom a cikket , írhatnám hogy afrikában éheznek a gyerekek , itt meg a cicák dőzsölnek , meg kellene találni egy középutat.A svédekről meg annyit hogy minden második alkoholista, és külföldieket dolgoztatnak éhbéért, tegyük már helyükre a dolgokat , hogy fontosabb egy cica mint egy ember !!!!!

dtk74 2010.06.23. 19:26:59

@ember100: Egyetértek, Szarazinda hozzászólásának igenis van mondanivalója. A leírt kép idilli, leszámítva azt, hogy egy háziasított, alapvetően önálló, mérsékelten kompromisszumkész kisragadozóból sikeresen gyártanak élő játékokat, melyek önfenntartásra képtelenül, pár steril négyzetméteren, a gazda egészségének és kedvének függvényében fognak hosszabb-rövidebb életet élni.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.06.23. 19:32:03

@ember100: Hát én szívesen dolgoznék azért az éhbérért, amit a svédek adnak... :-)
Az, hogy afrikai éhezők vannak, elsősorban a túlszaporodásnak köszönhető, s amíg a világ vezető vallásai tiltják a védekezést, teljesen felesleges "segíteni", max. azt éred el, hogy meghosszabbítod, megsokszorozod a nyomort.
Ráadásnak a macskák nem tehetnek arról, hogy kicsodák és milyen életük van, összehasonlítva embertársainkkal, akik így vagy úgy de rendelkeznek önálló döntésekkel. A felelősség a miénk, elsősorban azon esetekben, amelyeket mi is tettünk ilyenné. Afrikában a fegyvergyáraknak kellene tehát jótékonykodni elsősorban, meg azoknak a cégeknek, akik a génmódosított vetőmagot és máshol már betiltott vegyszereket viszik oda. Az egész világ rosszul van megcsinálva, én úgy vélem, annak mindenképp örülni kell, ha valahol valakik kezdik JÓL csinálni a dolgokat.

devadel 2010.06.23. 19:34:15

@szévike: "semmi olyan nincs ezen a menhelyen, ami külön pénzbe kerül"

ez most komoly?

100 euró (huszonhétezer forint) egy kóbor macskáért? 300 000 euró (nyolcvanegymillió forint) hagyaték egy macskamenhelynek. (mondjuk nagyanyád a macsekokra hagyja a belvárosi lakást, amire húsz éve vártál, hogy értsd)

de szerinted ehhez aztán semmi különös gazdagság nem kell? csak egy kis kulturáltság?

mért van az, hogy 5000 éves civilizáltság máza hullik le azonnal rólam, ha elvakult úgynevezett állatbarátokat hallok érvelni?

ember100 2010.06.23. 19:51:00

@Ormótlan:
Helló !
És szívesen is élnél meg belőle ? Persze mert kinnt kolbászból van a kerítés , hagyjuk már ezt !A svédek "rabszolgának " nézik tekintik a külföldieket , 100 év alatt sem tudsz beilleszkedni a társadalmukba , holott Te vakarod ki Őket a koszból , hogy mást ne is említsek. na hagyjuk mert csak felbosszantom magam :)
A macska állat az erdőbe való , ha meg gondoskodni akarnak valakiről ott is vannak szegény emberek !!!

fénycsepp 2010.06.23. 20:04:03

@Ízisz, a macska: kihagytad a macskawellnesst (catness-t, höhö), különben könnyesre röhögtem magamat az írásodon: D

Goompah 2010.06.23. 20:08:14

@ember100: "ha meg gondoskodni akarnak valakiről ott is vannak szegény emberek !!! "

Felnőtt emberek, hadd döntsék már el ők maguk, kikről akarnak gondoskodni. De ha annyira a szíveden viseled a szegény emberek sorsát, senki nem tart vissza attól, hogy minden erőddel gondoskodj róluk.

Falusi_metálos 2010.06.23. 20:15:49

Én aztat irigylem, hogy a cicák reggel és este kapnak féldecit, ráadásnak még reggel duplán is.

ember100 2010.06.23. 20:18:13

@Goompah:
Helló !
Persze nyugodtan döntsék el mire költik a pénzüket , CSAK ez képmutatás ! és hol vannak azok a híres kersztény erkölcsök !!

Mentolosmájkrém 2010.06.23. 20:29:02

Amennyiben a cikkiro hölgy azonos azzal a Rekuccal, aki anno a Fika( svedul az uzsonna neve, kv kis sutivel) blogot uzemeltette nagy sajnalattal kerdezem töle van-e lejjebb ennel a macsakmennyorszagot bemutato cikknel? Nem ertettem egyet gyakorlatilag semmivel, amit a sajat, azota megdöglesztett blogjaban irt a hölgy, de a szinvonalat nem lehetett elvitatni töle.
Ez viszont... Megegyszer, ha azonos a ket szemely , akkor sajnalatos a dolog.

Goompah 2010.06.23. 20:31:04

@ember100: Kérlek, fejtsd ki, miért képmutatás. Nélkülöző emberek mindig lesznek, a világ összes pénze nem lenne elég a szegénység felszámolásához - már csak azért sem, mert a szegénység igen relatív fogalom, mindig az adott társadalom életszínvonalához viszonyítandó: Svédországban nagyon mást takar, mint Etiópiában. Ha pedig mindig lesznek szegények, akkor a semmiről nem tehető, kiszolgáltatott állatok szenvedjenek, dögöljenek meg?

Ha havonta nem költesz legalább 10-20 ezer local creditet a hazai szegények megsegítésére (persze a már adózott jövedelmedből, ne hivatkozz arra, hogy az adódból erre is megy, mert ily módon az állatmentők is segítik a szegényeket) vagy nem dolgozol heti egy napot ingyen szociális munkásként, akkor inkább az a képmutatás, ahogy a szegények megsegítése mellett törsz lándzsát - mert ekkor bort iszol és vizet prédikálsz.

devadel 2010.06.23. 20:31:35

nem mellékesen, rékuc küldhetett volna egy képet magáról, macskanő ruhában a macskamenhelyen.

ha már....

ember100 2010.06.23. 20:41:13

@Goompah:
Az benne a képmutatás hogy szeretjük , gondoskodunk , és itt a gondoskodás mikéntjéről beszélek , azért nem biztos hogy így ilyen szinten kellene a macskákról gondoskodni , luxuskörülmények , amíg svédországban vannak csöves alkoholisták drogosok ilyesmi , tudom Ők maguknak keresték a bajt , de akkor is ! Mondom a macska az erdőbe való , vadásszon magának , ha pedid nem így gondolod akkor fogdossuk össze az összes macskát és rakjuk be ebbe a menhelyre , hol itt a macskaegyenlőség ???

ember100 2010.06.23. 20:49:09

@Goompah:
bocs és még valami , bennt a cégemnél vannak macskák , minden nap etetem őket :) , kb. heti 400 ft, be kerül a kajájuk , nem is akarom símogatni őket , de nem is hagyják , rendes kóbor macskák :) DE a lámpánál kéregetőknek legalább heti 1000-0500 ft adok , tudom nem sok egy 100 -200 az érme de elég lehet egy sörre kenyérre , még véletlenül sem helyezem előtérbe a macskákat az emberek elé , tudom , minden megkeresett pénzemet odaadhatnám a kéregetőknek :), ja és ezek adózott forintok :)

Mentolosmájkrém 2010.06.23. 20:50:15

10+ otras varakozasok az akut-ön, 4 ev varolista egy labmutetre, kibaszott nagy valos es bujtatott munkanelkuliseg, fasza jobboldali kormany, szukulö szocialis háló, csilivili macskamenhelyek es kiralyi eskuvö, idegengyulölet(jogos), stb...
Megis inkabb innen olvasom, amiket irtok, mint otthon legyek köztetek kedveskeim. Na pa

nem1rem1 2010.06.23. 20:56:27

"A félénk macskákat szocializálódós, terápiás csoportokban tanítják ismét együtt élni az emberrel..." - Nanemá, esztetet meg hogyan?

stagolee 2010.06.23. 21:03:16

A "macska az erdőbe való" ??? A vadmacska igen, de itt házi macskákról van szó.
Pihenj egy kicsit, jót fog tenni! Mondhatnám, hogy utána fuss neki még egyszer, de inkább ne.
Szánalmas, hogy valaki még a svédországi menhelyi macskákra is irigykedik, márpedig a te esetedben erről van szó, te vagy a képmutató az álságos emberbaráti szövegeddel.

Sin' Dorei (törölt) 2010.06.23. 21:07:53

@Mentolosmájkrém: Ezt olvasva, nem lett szegényebb a haza. Remélem a magadfajta hazafiatlanok is elkotródnak az országból és idegenek törlik belétek a szaros csizmájukat, miközben ti azt hiszitek, hogy az ibolyaillatú vécéspré.

Sin' Dorei (törölt) 2010.06.23. 21:10:59

Ja, és Rékuc nem magyar lány.
(csak, hogy mindnekivel jóban legyek)

Mentolosmájkrém 2010.06.23. 21:40:07

@Sin' Dorei: kedves Nép Nagyon Egyszeru Fia! Amennyiben azt hiszed , hogy attol vagy hazafias, hogy otthon elsz, ugy azt hiszem nincsen miröl beszelnunk tovabb. Hozzaszolasoddal csak megerösitetted, amit eddig is tudtam: a magyar egy nyetreg alatt puhitott, okoskodo fajta, csak es kizarolag a baszogatasban vilagbajnok. Fele ennyi energiaval, amennyivel egymast irtjatok otthon, tenyleg ki lehetne tunni a nagy tömegböl, de nektek, igaz hazafiknak csak a Turulmadar es a gangrol valo gyalazkodas kell.
Akinek nem inge kerem ne vegye magara!
Amennyiben Rekuc az a Rekuc, akinek en gondolom, akkor ö is magyar az erdelyi fajtabol.
Fujd magad spré-vel öcsém halalig!

Goompah 2010.06.23. 21:51:20

@ember100: A te gondolatmenetedet követve a szegények megsegítése is képmutatás, ha az embermentők nem tudnak minden rászoruló szegénynek egyenlő mértékben segíteni - márpedig erre nem képesek...

Ismét nem veszed figyelembe, hogy a luxus is relatív fogalom, Svédországban vsz. nem tűnik ez a menhely akkora luxusnak, mint nálunk. Vagy szerinted jobb lenne ötször ennyi macskát összezsúfolni ugyanakkora területre? Esetleg éheztetni őket, nehogy túl nagy luxusban éljenek?

Némiképp jogos lenne a minősítésed, ha ez a menhely kirakat-intézmény, afféle Patyomkin-menhely lenne, de biztos nem az. Nálunk is vannak jobban és rosszabbul felszerelt/ellátott állatmenhelyek, akkor a legjobban felszereltek már képmutatóak?

Idézlek: "Mondom a macska az erdőbe való , vadásszon magának"

Ugye tréfálsz? A macska több száz évig tette a dolgát, most meg menjen az erdőbe? Ha az USA-ban élnél, ugye a négereket is visszaküldenéd Afrikába? Vagy ha Németországban élnél, a több évtizede ott élő délszlávokat is hazaküldenéd? A házimacska már rég nem vadon élő állat, azért is hívják házimacskának. De ha elzavarnád őket az erdőbe, akkor meg a kóbor vadmacskák miatt lehetne panaszkodni - az jobb lenne? Na meg a vadászok halomra öldösnék őket, mert eleszik előlük a zsákmányt. Ezzel az erővel minden kutya, aranyhörcsög és egyéb házikedvenc menjen vissza az erdőbe, az akváriumi halak meg a tóba?

Mentolosmájkrém 2010.06.23. 21:54:35

@Goompah: jaaa, mi emberek pedig a fára. Eller hur?

ember100 2010.06.23. 21:58:06

@stagolee:
"Szánalmas, hogy valaki még a svédországi menhelyi macskákra is irigykedik, márpedig a te esetedben erről van szó, te vagy a képmutató az álságos emberbaráti szövegeddel "
Mire irigykedem hogy egy macskamenhelyen ketrecben lakjak ????vagy mi a fene ?
és mire álságos a szövegen , ki a fene teszi az emberek elé a macskát ???? gondoskodás miegymás , ennyire jój élnek , semmi másra nen kell költeniük hogy jódolgukban ezt csinálját , Tőlem :) csak furcsálom , de persz enagy az Isten állatkertje , és előkelő helyen vannak benne a macskák :):):), Mit gondolsz a cégemnél levő macskák honnan kerültek oda , a mátrából , nem alig 1-2 generáció alatt a macskák , mint minden háziasított állat visszavadul !! Terápia a szorongó macskáknak :):):) ez is valami vicc ? :):):

ember100 2010.06.23. 22:02:54

@Goompah:
Ha ez menlely akkor talán nem kellene ekkora luxus , persze tudom saarkítasz , de van egy középút , macskáim naponta 1 szer reggel kapnak kaját aztán mehetnek az utukra , szabadon vannak , és valahogy nem kell nekik terápia :9 , persze azt is tudom hogy télen fázhetnak , nyáron melegük lehet , de AKKOR IS CSAK MACSKÁK , ÁLLATOK !!!! ne bánjunk már velük úgy mint az emberekkel !!!!

Goompah 2010.06.23. 22:04:36

@ember100: Igen derék dolog, hogy ennyit áldozol a nélkülöző macskákra. Az is szép emberbaráti cselekedet, hogy ennyire támogatod a környéki italboltok üzemeltetőit. Ne menjünk ebbe mélyebben bele, mert ez nem az a topic, de az igazán rászoruló emberek nem kéregetnek az utcán, hanem ha mást nem, alkalmi munkákat vállalnak, gyűjtögetnek, kukáznak stb. Régebben párszor kipróbáltam, hogy az utcai kéregetőknek pénz helyett felajánlottam, veszek nekik egy jobbfajta szendvicset - ne tudd meg, hová zavartak el.

Na de vissza az érveidhez, már ha annak nevezhetők. Te havi 1,600-at költesz az éhező cicákra, ez komolyan megbecsülendő és nem gúnyból mondom. Mi a párommal havi kb. 15,000-et költünk a három cicánkra (jó minőségű macskaeledel és orvosi ellátás), akiket mind az utcáról mentettünk, egyiküket egyenesen a sintértelepről, az elaltatás elől. Tényleg jó dolguk van (ez látható a honlapomon is), az ágyunkban alszanak (legalábbis kettő közülük), jókat esznek, az egyiknek még egy használt fotelt is vettünk, hogy abban aludjék és azt használja kaparófának. Emellett a munkahelyen pár gazdátlan cicát is etetünk. Akkor mi most képmutatók vagyunk?

stagolee: Egyetértek veled.

ember100 2010.06.23. 22:17:02

@Goompah:
a képmutatás nem Neked szól , csak a svéd macskamenhelyet tartom túlzásnak , tudom ez az én gondom :) a kéregető alkoholisták pedig nyugodtan költsék piára a pénzt amit adok nekik , ha úgy jobban érzik magukat :) az hogy ki mit mennyi költ karitatív célra az egyéni én ennyit szánok rá .

Alensha 2010.06.24. 02:47:12

némelyik itt hozzászólónak a kommentjét olvasva meg is értem, hogy valaki inkább foglalkozik macskákkal, mint emberekkel...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.06.24. 06:08:59

@Goompah: 1. teljesen jogos, az 'elképesztő' helyett eszembe jutott még a 'döbbenetes' is, de az sem hangzik túl pozitívan :) igazából teljesen logikus ez a tisztaságmánia, hiszen mindent megtesznek, hogy ne terjedjenek a végzetessé válható fertőzések, csak így egyszerre sok olyan dolog volt, ami nem jutott volna eszembe. De látszik, hogy a macskaotthon idén ünnepli 20 éves fennállását; látszik a rutin és a gyakorlat.
2. én olyan bő 2 evőkanálra saccolnám a fél decit.
@Ízisz, a macska: ezen kidőltem :DDDD

úgy általánosságban pedig még annyit, hogy a látszólagos 'luxus' és 'dőzsölés' ellenére ezeknek a macskáknak egyáltalán nincs irigylésre méltó életük; legtöbbjüket gyomorforgató körülmények közül mentik ki és a menhelyen tapasztalnak először normális ellátást. Aki ezt sajnálja tőlük, az valóban sajnálatra méltó.

Karidzs 2010.06.24. 09:28:04

Hát nagyon tetszik. És szívesen vennék további információkat, mert engem ez érdekel. Most csak átfutottam a cikket, otthon figyelmesebben elolvasom. Van valami honlapja az otthonnak?
Az itthoni macskák helyzetének megoldása miatt minden ilyesmi érdekel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.06.24. 10:01:52

@Karidzs: katthemmet.nu sajnos angolul nincs.
kérdezz csak, ha tudok, válaszolok!

devadel 2010.06.24. 13:03:11

@Rékuc:

macskalány svéd cicimenhelyen.

jó cím.


süti beállítások módosítása