Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egérfogók az Ermitázsban

2010.03.19. 08:13 - MACSKANŐ

Hamarosan újra megrendezik Szentpétervárott az évek során hagyománnyá vált macska-napot Oroszország legnagyobb múzeumában, az Ermitázsban. A március 28-i rendezvényre számos közéleti szereplő és képzőművész is bejelentkezett. Ezen a napon - a remények szerint - az Ermitázsban élő macsekok egy része gazdira talál.

Az első cica a XVIII. században érkezett a Téli Palotába, I. Péter hozta magával egy hollandiai útjáról. A holland cica leszármazottai jól jártak, mert később, mikor Nagy Katalin cárnő (1729-1796),megalapította az Ermitázst, kijelentette, hogy az ott élő cicák a galériában lévő képek letéteményesei. Előrelátó volt, és tudta, hogy a felbecsülhetetlen értékeket őrző múzeum festményeit csak egy módon tudja a rágcsálóktól megóvni: ha cicákat tart.

Mára az Ermitázsban élő egérfogó cirmik száma megnövekedett, mivel sokan további cicákat adományoztak a múzeumnak, félve attól, hogy tönkremennek a képzőművészet remekei. Kb. ötven macsek is el tudná látni ezt a felelősségteljes vadászmunkát, ehhez képest több százan macskálkodnak az intézményben. A múzeum alkalmazottai szeretettel etetik őket, de a túlszaporulat megelőzése miatt létrehozták a macska-napot.

Ezen a napon a Téli Palota Nagy-udvarában és a múzeum termeiben macskákra fókuszáló kiállítás látható, sok festő ilyen témájú képeivel rendezik be a tárlatot. Interaktív játékokat rendeznek, "Utazás az Ermitázs macskáival" címmel, ami egyaránt megismerteti az érdeklődőket a híres lakókkal és a gyűjteménnyel is.

Az Ermitázs Ifjúsági Központban hivatásos festők és hallgatók, fotósok kreatív gyakorlatokat végeznek, ennek keretében külön témát szenteltek az ember kedvenceinek, a macskának. Az "Ermitázs macskái" kiállítás képei híven tükrözik az állatszerető ember és a cica kapcsolatát, és hogy hogyan viszonyul ehhez a múzeum vezetése és dolgozói.

Mindenki másképp próbálja ezt a témát feldolgozni: ki filmet készít, ki fotósorozatot, van, aki cikket ír egy magazinba. Az Ermitázs kiállítással és macska-nappal kíván adózni ezeknek a csodálatos lényeknek, elmesélni az Ermitázs és a macska kapcsolatát, az Ermitázs legendáját, játékosan, a képzőművészet tárházával. A fenti kép Vladimir Rumyantsev alkotása, Szerenád címmel, ahol megpróbálja humorosan ábrázolni a szentpétervári macskák szerenádjait "azokon a napokon".

A négy éve megrendezésre kerülő macska-napon, minden korábbi évben több mint száz cica lelt gazdira. Az újdonsült tulajdonosok nagyon büszkék arra, hogy a híres múzeum egyik fontos lakóját fogadhatják örökbe. Kíváncsi volnék, hogy a magyarországi múzeumokban hány egér és hány macska élhet?!

 

 

 

 

 

 

 

 Vladimir Rumyantsev: Egy kellemes találkozó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr751836010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goompah 2010.03.20. 14:05:51

Még soha nem hallottam az Ermitázs macskáiról, tetszett a post.

Saca-carolina · http://gombolom.blog.hu 2010.03.29. 19:39:59

Ajánlom Goompah és e blog olvasóinak figyelmébe a cicám történetét.
Itt található:
hu.netlog.com/groups/vau_mau_csittcsatt/blog/blogid=211841#blog

Szerintem " Őgyönyörűsége"= SZONJA is az Ermitázsból származhat!
Dehát ezt döntse el aki elolvssa a történetét ...:) !!!


süti beállítások módosítása