Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Házicica vagy vadmacska?

2010.04.13. 21:37 - MACSKANŐ

Amikor végigmegyek az utcán, - legyen az bárhol - legalább egy ablakból egy macskaszempár figyel. Misztikusak, kedvesek, kíváncsiak, mégis rejtőzködőek ezek a macskaszemek. Ilyenkor elgondolkozom, hogy vajon csak nézelődnek és teljesen elégedettek helyzetükkel, vagy sóvárognak a szabad élet után.

Ez egy olyan talány, amit soha nem fogunk megfejteni. Cicánk határtalanul alkalmazkodó, bármilyen környezetben, panellakásban, kertes házban megtalálja a lehető legkényelmesebb kuckót magának. Mi, gazdik pedig néha azzal a kérdéssel szembesülünk: biztos, hogy jó neki itt bent? Nem szeretne egy kicsit szabadon sétálni, szaglászni a természetben? De mi van, ha nem jön vissza? Vagy elüti egy autó? Esetleg szétszaggatja egy kutya? Vagy úgy megkergetik, hogy nem talál haza?

Mi a helyes döntés? Mindenkinek a saját döntését kell meghozni. Talán fokozatosan hozzá kell szoktatni a kinti élethez?! Talán jobb, ha nem próbáljuk, az a biztos?! Több ilyen levelet kapok, amiből az derül ki, hogy a gazdi nem tud dönteni. Helyettük sajnos én sem. Mindenesetre várom, várjuk a jó tanácsokat. Egy olvasóm levele:

 

"Kedves Macskakapcsolat!

Gondoltam, megosztom veletek a kis tündérkirálynő képeit és szokásait. Ez utóbbi nem mindig kellemes, de legalább szórakoztató. Fanniról annyit, hogy  cca. 7 hónapos kiscica, augusztus végén találtuk, gazda és otthon után sírt egy erdőszéli fa tetején.  

Hazahoztuk, befogadtuk és milyen jól tettük. Aki megszabadult tőle nem is tudja milyen kincset hagyott magára. Hihetetlenül okos, intelligens. Hallgat a nevére, szinte mindent megért, az első naptól úgy jár wc-re, mint mi. Hihetetlenül élénk, kedves, ragaszkodó és nagyon tud hízelegni. Amikor este leoltjuk a villanyt és jön a szunyókálás ideje, ő  már az ágy végében, a lábamnál elhelyezett pléden vár, kis fejét a lábamra hajtva alszik el. Szinte rendben végigalussza az éjszakát. Illetve:)) Ha kicsit korábban zörög a pocakja, mint az ébresztőóra, hangos dorombolással adja tudtomra. És nincs mese. Mászkál az emberen, bedugja nedves kis orrát a paplan alá és több decibeles hangerővel hangosan dorombol, cuppog és csámcsog hozzá.:))

És ami igen különleges állandóan a fürdőszobában a fürdőkádban hancúrozik, csak akkor iszkol el, ha megengedem a zuhanyt. A kutyukkal is igen jól kijön, amikor  este beengedem a két kutyust (az előszobában alszanak) puszival köszönti a nagy farkaskutyust. Viszont van egy dillemám vele kapcsolatban. Kertvárosi környezetben élünk, van kert és udvar, de nem merem kiengedni. Néha olyan vágyakozva bámul kifelé, most meg jön a jóidő, rajzanak majd a társak (nekünk is van egy másik, kijáró macskánk) nyitva lesz ajtó-ablak és én féltem. Nagyon szeretjük és egyszerűen nem bírnám elviselni, ha baja lenne. (Más cicák - kutyák az utcában, autók.) Viszont kínozni se szeretném. Mi a helyes megoldás? Kiengedni vagy bent tartani? A szaporulattól nem kell félni, már voltunk vele állatorvosnál és túl van a műtéten is."

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr351913704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsenyaf 2010.04.14. 09:20:03

Ne aggódj, egy teljesen lakásban tartott cica is teljes életet tud élni, ha foglalkozol vele. Sok örömet hozzá és vigyázz rá!!!

Falusi_metálos 2010.04.14. 12:33:42

Ki is lehet engedni, benn is lehet tartani, de a benntartott cicát el kell vinni sétálni! A kertbe mindenképp érdemes kiengedni, majd felderíti és hazajön....
Minél előbb megszokja az udvart és alakít ki szokásokat kint, annál jobb neki.
Én már veszítettem el több cicát is sajnos, de ez nem ok a fogvatartására, mégha az féltésből származik is .

:)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.04.14. 13:43:45

Macskafélék elveszésének orvoslásának érdekében kifejlesztett tanvideó:

www.rathergood.com/looking

ha ez nem működne akkor

www.youtube.com/watch?v=2Lj7m37FbXo

Roy 2010.04.14. 13:51:57

A családunkban is van egy házicica. Őt menhelyről ivartalanitva (lánycica)hozták ki a lányomék. Nagyon kedves inteligens kis jószág. Halgat a nevére, és sokmindent megért. Nagyon tud hízelegni, dorombolni, és dagasztani. Mihelyt leül valaki azonnal az ölébe ugrik, és kezdődik a mősor.
Ő sem jár ki, nagyon jól el van a lakásban. Teljesen szobatiszta volt az első pillanattól kezdve.

oliva 2010.04.14. 14:02:43

Az én cicám is úgy lett, hogy valaki kidobta a körfolyosós házban és meg befogadtam. Akkor kb. 3 hónapos lehetett, sok rossz tapasztalat birtokában. Ennek 4 éve, nagyon jól megvagyunk, egy ideig kiengedtem csavarogni a házban, de egyszer úgy összeverekedett valami idegen állattal, hogy még antibiotikumra is szüksége volt, mert belázasodott + megbolhásodott, azt sem volt egyszerű kiirtani. Na, szóval azóta pórázon jár ki, és csak a felügyeletem alatt, de már megszokta, tényleg. Hangosan dorombol, amikor ráadom a pórázt. Szóval így is lehet.

zati 2010.04.14. 14:48:41

Gyermekkoromban ('70-es, '80-as évek) nagyszüleimnél voltak cicáink. Sajnos, szinte menetrendszerűen vesztettem el őket. A kert végében az 1. sz főút, mellette szántóföld és a Duna-part. A macskákban kialakul a vadászösztön és a nemi ösztön - akkor bizony mennek.
Akkoriban nem volt "divat" az ivartalanítás. A mostani cicák ivartalanítottak. Kint élnek a kertben és az udvaron. Esténként bejönnek dorombolni, majd mennek ki.
A lényeg: az "esztelen" kujtorgás a nemi ösztöntől van. Ivartalanítás után nem mennek ki az utcára. A szomszédhoz átmennek a padlásra vadászni, de ezt körültekintően, embertől-kutyától óvakodva teszik.
Szóval, szerintem ki lehet engedni a cicát, megszokja az udvart, és ott marad. De bent is boldog életet tud élni, pláne, ha ki-be járhat kedve szerint :)

index-cenzura.biz 2010.04.14. 15:26:01

a legtöbb macska, amit keresnek, egy másik macsakabaát zsarnoksága alatt senyved.

itt pl valaki egy7 hónapja eltünt, okos, szobatiszta cica gazdájának szomorú könnyeit érzékeli.

mahóca 2010.04.14. 15:26:36

Ne engedd ki! én fogadtam be kb. 4-5 éves kosztos cicát, nagyon élvezte a benti nyugalmat, biztonságot. Hosszú hónapokig még az erkélyre sem ment ki. Nekem 14 és 10 éves csak szoba cicáim vannak, szét aggódnám magam ha kiengedném.

HZsolt · http://kozmikusblog.blog.hu 2010.04.14. 15:46:31

Kertesháznál nincs nagyon értelme bezárva tartani. Nálam és a szomszédaimnál sincsenek bezárva, sőt eleve arra próbáltam nevelni, hogy ne függjön túlzottan tőlem (kevesebb sikerrel).
Mindenképp érdemes megismernie a környéket, ráadásul ha ivartalanítva van, nem lesz nagy elvándorlás. Én is aggódom, hogy történik a macskámmal valami, de a szabadságérzetet nem akarom elvenni tőle.
Ha még most megismeri a környék kutyáit, forgalmát, szerintem később kevesebb bajra kell számítani.
Nyugodtan ismertesd meg a kerttel.

Goompah 2010.04.14. 16:01:07

A macska tényleg igen alkalmazkodó és ha kényelmes helye van, nemigen fog kikívánkozni, főleg akkor nem, ha a lakásban van elég játéka, búvóhelye stb. Azért lakásban is fenyegetheti veszély, főképp emeleti ablakokban. Több olyan esetről tudok, amikor sokadik emeletről kiesett és meghalt a cica, mert pl. a huzat bevágta az ablakot.

Kijárós cicánál sokat számít a környezet, a forgalom. Még ivartalanított macska is összeverekedhet idegen macskákkal, és akkor jön a macska-AIDS, leukózis - mindkettő gyógyíthatatlan és halálos - és egyéb fertőzések. Az oltások segíthetnek megelőzni a bajt, de egyik sem nyújt 100%-os biztonságot. Külön veszély, ha bízik az emberekben, mert könnyen ellopható. A szabadban található kutyák sem mind olyan barátságosak, mint az otthoniak.

a Lojalista 2010.04.15. 14:53:52

Köszönöm a válaszokat és tanácsokat. Azóta már volt egy kalandunk, kiszökött és meg sem állt a szomszéd baromfiudvaráig, ahol is a kakassal kölcsönösen frászt hoztak egymásra. Annyira megijedt, hogy a szúnyoghálón keresztül akart visszaugrani.:)) és majd ki esett a kis szíve. De persze egyre jobban csábítja a kint, főleg, hogy a másik macskatárs jön-megy. Ő egy 3 és fél éves (volt)kandur, cca. fél éves kora óta járkál ki és bizony azóta jópár gondunk volt. Sőt az egyik utcában lakó "uriember" utazik rá, már többször jelezte, hogy ha meglátja lelövi vagy agyoncsapja. Tavaly tavasszal pedig valaki megmérgezte majd az összes macskát az utcában. Tehát jogos a félelmem, mert ha csak az udvaron maradna... De hát mint tudjuk a macskák arra mennek amerre akarnak.

TopFeri 2010.04.15. 16:07:48

index-cenzura.biz: Inkább örülnöd kellene, hogy vannak olyan emberek, akik befogadnak kidobott állatokat, nem zsarnokságról beszélni. Ha lett volna Fanninak szerető gazdija, akkor nem sírdogált volna egy bokorban az erdő szélén. Pfff!

Zerlina 2010.06.16. 11:34:29

Ha van egy kijárós macska is, az majd "megmutatja" neki a kertet, és a környék veszélyeit, hidd el.

wowerman 2011.01.30. 10:57:19

Semmi értelme kertes házban, kertvárosi környezetben nem kiengedni egy macskát... ha elmúlt 7 hónapos akkor már nem gyerek, simán ki lehetne engedni, vissza is fog jönni. Nem akarok ebből sértődést de az amerikai állattartókat sem értem akik mindenáron a házban akarják tartani a kutyát. Nálunk a kertben van, kint is alszik (házban), és szerintem nagyon hülyén érezné magát ha állandóan a házban kellene lennie.


süti beállítások módosítása