Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az LMP kiterjesztené a vadvédelmet

2010.05.07. 07:49 - MACSKANŐ

Új minisorozatot indítok, melyben a parlementbe bejutott pártok egy-egy szakértője nyilatkozik a Macskapcsolatnak cica- és állatügyi terveikről. Elsőként az LMP részéről Kaufer Virágot értük el.

Szerinted bevált az a korábbi BTK-módosítás, amely letöltendő börtönbüntetést helyez kilátásba állatkínzás esetén - vagy esetleg érdemes lenne gondolkozni egy még szigorúbb, egyértelműbb szabályozáson?

A börtönbüntetés nagyon fontos eleme a törvénykezésnek, különösen a szervezett bűnözésnek tekinthető viadalokat és a gondatlanságból elkövetett állatkínzást tekintve. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom a megelőzésbe fektetett pénzt és energiát, ami az LMP rendészeti és közbiztonsági elképzeléseibe is beleillik. Ehhez meg kell erősíteni a helyi alapítványok és állatvédelmi szervezetek jogkörét, illetve be kell hozni a közösségi rendőrség rendszerét, amely hasonlóan működne az egykori körzeti megbízott rendszeréhez. Az állatok esetében a közösségi rendőrség szoros együttműködésben állna a helyi állatvédelmi szervezetekkel és az állatorvossal is, ezáltal kapva képet arról, hogy hol zajlanak illegális viadalok, kutyaszaporítás, illetve hol vannak állatkínzásra utaló jelek.

Rengeteg állat - ahogy ember is - leli halálát az autós gyorshajtás miatt. Tervezi-e az LMP a gyorshajtás szigorúbb szankcionálását, esetleg a városokon belül a "zóna 30" területek kiszélesítését, amely persze nemcsak az állatokat, de az embereket is védené a balesetektől, zajártalomtól, levegőszennyezéstől?

Az LMP igen sok javaslattal állt elő, melyek elsősorban Budapesten de más nagyvárosokban is az autós közlekedés ésszerű keretek közé szorítását szolgálnák. Ezek az általad felsorolt problémákat is megoldanák. Az egyik ilyen a dugódíj, a másik a forgalomcsillapított és gyalogoszónák további bővitése, nemcsak a belvárosban hanem más kerületekben is.

Tervezi-e az LMP a vadászatra vonatkozó szabályozások szigorítását? Ma Magyarországon ugyanis a gyakorlatban a vadászok - köztük számos egyébként is helyzeti előnyben lévő politikus, üzletember -  bármit megtehetnek: macskákra és más háziállatokra lövöldözhetnek, terepjáróikkal ott közlekednek, ahol csak akarnak, és néha még akkor sem vonhatók felelősségre, ha az erdőben vadászat idején véletlenül lelőnek egy embert vagy magánterületet sértenek.

Az LMP szerint a vadvédelmet földrajzilag ki kell terjeszteni és szigorítani kell, de a fenti problémára ez önmagában nem lenne elegendő. A közösségi rendőrség és a kiterjesztett jogkörrel ellátott állatvédelmi szervezetek együttműködése segítene abban, hogy a kóborló állatokat a vadászok helyett az elhelyezésükre felhatalmazott szervezetek találják meg előbb. Az általad említett felelősségre vonás kérdése ha felmerül, akkor az már nem állatvédelmi ügy, hiszen az előírások szerint mindkét eset szabálysértésnek illetve bűncselekménynek számít.

Miként képzelitek az állatmenhelyek fenntartását? Normális állapotnak tartod-e, hogy a gazdátlan állatok ellátása lényegében önkéntes alapon működik, önfeláldozó emberek munkáján múlik, és az állam, amelynek adóinkat fizetjük, lényegében tudomást sem akar venni erről a problémáról?

Szégyen az, hogy a gazdátlan, kóborló állatok humánus kezelése még mindig nem megoldott Magyarországon. Az LMP egy olyan megoldást képzel el, amiben a civil szervezetek sokkal fontosabb szerepet kapnának, és részben állami támogatásból, szerződéses alapon végezhetnék nagyon fontos szemléletformáló és menhelyfenntartó munkájukat. Az LMP szerint ezt a kérdést csak úgy lehetne megoldani, ha a civilek és a hatóságok partnerségre lépnének, mindkét fél számára elfogadható feltételekkel. Erre számos példa van Nyugat-Európában, melyekből tanulni lehetne, és adaptálni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr451976031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebcsont 2010.05.07. 09:53:02

"Ma Magyarországon ugyanis a gyakorlatban a vadászok - köztük számos egyébként is helyzeti előnyben lévő politikus, üzletember - bármit megtehetnek: macskákra és más háziállatokra lövöldözhetnek, terepjáróikkal ott közlekednek, ahol csak akarnak, és néha még akkor sem vonhatók felelősségre, ha az erdőben vadászat idején véletlenül lelőnek egy embert vagy magánterületet sértenek."

Ennyi hülyeséget egy fél bekezdésben összehordva olvastam.
1. Képzelje el a drága posztíró nem, nem tehetnek meg mindent! Az a csoport akit Ön említ nem azonos azzal a csoporttal amit úgy hívunk, hogy vadásztársadalom.
2. Gondolom a posztíró még nem látott olyat, hogy az elkószált házikedvencek darabokra tépnek egy gidáját védőőz sutát! Vagy az nem számít?!
3. Európában Magyarországon a legszigorúbb a fegyvertartási tv. és a vadászati tv., az hogy ezekből mit tartanak be az már nem a tv. szigorúságán múlik.

devadel 2010.05.07. 10:09:27

kóborállat úgy keletkezik, hogy az állatbarát megveszi az állatot, aztán kidobja. nem szeretném, hogy az állatőrültek hülyeségei miatt még a kidobott állatokat is állami pénzből tartanánk el. ha erre valaki magánvagyonából pénzt szán, akkor rendben, ha nem, altassák el a maradék állatokat.

és persze a kivételesen szabálysértő vadászok helyett először a rendszeresen szabálysértő állattartóknál kellene rendet tenni. közterületen szaratás, nagytestű kutyák póráz és szájkosár nélküli sétáltatása, állatok kidobálása, kutyaugatás, ilyenek.

ha szabad kérnem.

soldat 2010.05.07. 10:15:52

@Ebcsont: Mindenkinek kell egy ellenségkép, ezen a blogon a vadászok azok, éppen úgy, ahogy az autósoknak az utóbbi időben a biciklisek. Ezért tök mindegy, mit írsz, mert a posztolót abszolút nem érdeklik a tények, fingja nincsen a vadászati törvényekről, életében nem látott vadászt, de eldöntötte, hogy a vadászok a Sátán cimborái, és pont. Nem fogja megérteni, mi az a vadgazdálkodás, nem tudja, hogy a kóbor állatok milyen károkat okoznak. Szerinte ha a vadász vadászhat, akkor a kóbor kutya is megteheti.

Nemsokára jönnek mejd azok a kommentek, hogy a vadászok írtják ki a vadat, mit az a pár őz, amit a kóbor kutyák elkapnak.

IQ bajnok 2010.05.07. 10:16:35

Kedves MACSKANŐ!

"Tervezi-e az LMP a vadászatra vonatkozó szabályozások szigorítását? Ma Magyarországon ugyanis a gyakorlatban a vadászok - köztük számos egyébként is helyzeti előnyben lévő politikus, üzletember - bármit megtehetnek: macskákra és más háziállatokra lövöldözhetnek, terepjáróikkal ott közlekednek, ahol csak akarnak, és néha még akkor sem vonhatók felelősségre, ha az erdőben vadászat idején véletlenül lelőnek egy embert vagy magánterületet sértenek."

Úgy őszintén, és tényleg sértő szándék nélkül: nem lehetne a kérdést úgy fogalmazni, hogy 1 mondat és kész. A hozzáfűzött magyarázatod szól a közbiztonságról, a bunkó pénzember korlátlannak hitt hatalmáról, de nem a vadászatról.

Csúsztatsz, sértő és megalázó a kérdéshez fűzött magyarázatod.

Erre a kérdésfeltevésedre ne légy büszke!

IQ bajnok 2010.05.07. 10:19:29

@soldat: Az sem baj!
Úgy látom, hamar kimosná ennyi, végre nem sunnyogó vadászember a posztoló száját, ha komolyan gondolta, amiket odavetett!

papugaja 2010.05.07. 10:20:24

Milyen intézkedésekkel látja az LMP megoldhatónak a magányosan, vagy falkákba verődve vadállományt, haszonállatokat pusztító kóbor ebek, és az elkóborló, madárfészkeket pusztító házi macskák okozta problémák felszámolását?

IQ bajnok 2010.05.07. 10:22:11

Azt azért meg kell hagyni - a válaszoló első mondatát ugyan nem értem - , hogy tisztességesen értelmezte a feltett kérdést, és finoman megpróbálta a kérdező gondolatait helyrepakolni!

uggcardy 2010.05.07. 10:22:26

Mint egy zacskó szerető, ShoppingLouisVuitton van specailizing a másolatát Hangbags mint Louis Vuitton, Gucci táskák, Chanel, Fendi, Dior értékesítési jók, ajánljuk minőségi termékek, versenyképes árak és az ismert kiváló szolgáltatást. Ez egy bestwish hogy minden ügyfél boldog és elégedett. Ezért a legjobb előmozdítására irányuló erőfeszítéseit, hogy minden egyes személyre szabott szolgáltatás.
Mi biztosítja, hogy a mi kézitáskák és pénztárcák kézzel készített, tökéletesen vágott, és gondosan összevarrt. Ön is élvezheti ugyanazt a érzést és a súlya az eredeti. Üzleteinkben is értékesítenek különböző márkájú napszemüveget Ezen kívül, a gyors szállítást és a minőségbiztosítás.

www.uggcardy.org/louis-vuitton-sunglasses-c-1550.html

www.bagsmkt.com/handbags-on-sale-c-1351.html

Élvezze a vásárlás!
Új termékek.

papugaja 2010.05.07. 10:38:53

@uggcardy:
Mint egy zacskó szerető?

Translate this: Anyád csájába húzzáee!

bgp 2010.05.07. 10:39:00

Van különbség egy elvadult kóbor kutya kilövése és egy gazdája mellett futó állat kilövése között.
A hivatásos vadászok feladata a vadvédelem (nem hiszem hogy sok politikus lenne köztük), aminek része a természetes vadállományra veszélyes elvadult háziállatok kilövése. Ez gondolom főleg nagytestű kutyákra vonatkozik.

ecology 2010.05.07. 10:39:06

Remélem, a nyugat-európai példák alapján sikerül megfékezni a "kutyagyárakat" és a magyarországi áldatlan állapotokat, és kötelező ivartalanítást rendelnek el minden kutyánál (esetleg macskánál), amelyet nem engedélyezett tenyésztő tart továbbtenyésztés céljából. Így talán sikerül megakadályozni a több ezer "véletlenül összejött" kiskutyát, amik végül sintértelepen kötnek ki vagy egyéb nyomorúságos sorsa jutnak. A kötelező chip elrendelése örvendetes, és az első lépés ebbe az irányba.

nagyfeszültség 2010.05.07. 10:52:33

@Ebcsont:

Szerintem azért az sejthető, hogy nem a tisztességes és természettisztelő, régivágású vadászokról van itt szó. Ha vadászol - gondolom igen - akkor neked nem kell bemutatni azokat a luxusterepjárókkal portyázó nagypofájú gusztustalan szarháziakat akik csak a lövöldözés, az off roadozás és az erőfitogtató pusztítás kedvéért vadásznak/orvvadásznak.
Írjak neveket?

Pumpa 2010.05.07. 10:54:23

A kóbor kutya/macska dúvad. Ezeket ki kell lőni, mert hatalmas károkat okozhatnak. A szarkát is kilövik, abból még sincs probléma.

Németh András 2010.05.07. 11:18:50

Azt hogy milyenek a vadászok, mindenki sejtheti függetlenül attól hogy mit szeretnének belénk sulykolni a vadász urak.
A vadászok egy sajnos jelentős része tényleg nem való vadásznak, van köztük igen sok perverz nemtörődöm felelőtlen fickó (csak hogy szép szavakat használjak).

De mindezek ellenére a kóbor házikedvencek kilövése azon dolgaik közé tartozik, ami habár nem épp cicabarátoknak való látvány, de igenis hogy szükséges. És nem csak a falkában vadászó kutyák problémásak, hanem pl az éjszaka kilométerekre elkódorgó kis cicuskák is amik rengeteg földön fészkelő madár fészekalját teszik tönkre. Szóval a kóbor állat kilövendő és pont.

És az hogy a futó mellől kilövik a kutyát vagy épp a kutyasétáltatót lövik le (hisz erre is volt már példa) az egy más téma. Ha egy vadász embert lő le akkor ott szándékos emberölésért kellene felelősségre vonni, hisz a szabályok közt van hogy csak akkor lőhetnek ha megbizonyosodtak arról hogy a lövés halálos, tehát nincs véletlen (max. ha gellert kap a lövedék).

És ami még fontos hogy a dúvadirtással is vigyázni kell, mert pl az én lakhelyem környékén a szarkát olyan tökéletesen kiirtják hogy egyszerűen nincs is, viszont az elhagyot szarkafészekben költ(ene) a fülesbagoly meg a vércsék meg a kabasólyom (amik pedig védett fajok).

A rókaállományt is kordában kell tartani, de múltkor pl olyan kotorékozó társaságba botlottunk ahol vagy 2 percen át hallottuk ahogy a kutya és a róka harcol a kotorékban, mire odaértünk a nőstényróka már ki volt húzva és a kutya épp egy kölyköt hozott a szájában (mellesleg a kutya is több helyen vérzett). Ez nem volt más mint állatviadal, amit pedig nem más mint perverzió.

Az hogy hogyan közlekednek az pedig tényleg felháborító tud lenni, állandóan összejárkálják a védett területeket feltúrva a gyepeket, mindenhol keréknyomokat hagynak, és a lesek környékén jócskán található szemét+sörét (amely utóbbit a kiránduló nem hord magával).

A megoldás az lenne hogy a vadászatot ahogy van be kellene szüntetni és csak vadgazdálkodni lehetne, mert a kettő között óriási a különbség.

Németh András 2010.05.07. 11:23:01

Utolsó bekezdés vadászat=hobbyvadászat.

Mielőtt kapok a pofámra :)

ellenszenvesfigura 2010.05.07. 11:25:00

Lőjük ki a kóbor embereket!

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.05.07. 11:41:17

@devadel: az állatbarát nem dobja ki az állatát. aki kidobja, az nem állatbarát.

amúgy meg az ember a legnagyobb dúvad!

Iron 2010.05.07. 12:18:35

Németh András 2010.05.07. 11:18:50

Teljesen egyetértek.

Nagyon furcsának találom, hogy van még olyan ember, aki hobbiból, szabadidejében állatokat gyilkol. Milyen már ez? Ilyenkor mindig jön a vadászösztön kiélésre hivatkozás, de bakker, a háborúzást, ami ugyanúgy evolúciósan belénk van kódolva, miért tudjuk elítélni és belátni a fölöslegességét? Akinek a hatalom reprezentálásának ilyetén formáira áll fel a farka, az menjen inkább böllérnek, vagy a vágóhídra melózni, sokkal több hasznát látnánk. (De amúgy kismillió helyettesítő tevékenység van, a természetfotózástól, a számítógépes játékokon és küzdősportokon át az airsoftig és lövészklubokig.)

Érdekes még az is, hogy a politikai, pénzügyi ranggal egyenes arányban fedezik fel magukban az urak az 'elhivatottságot' és a 'szenvedélyt' eziránt a 'gyönyörű szakma' iránt. Lófaszt.

A másik dolog, ami fölbasz, hogy az egészet a természetvédelem álcájával takarják, ami úgy, ahogy van hülyeség, sőt pont az ellenkezője igaz. Tisztázzuk: a vadász, halász, erdész, mezőgazdász stb csak gazdasági, bevételi forrásnak tekinti a természetet, ahhoz teljesen más érdekek fűzik, mint az igazi természetvédőket (kérdezzen csak meg bárki egy random nemzeti parkos dolgozót). A vadászok gyak. állattenyésztést végeznek, csak telephely nélkül, mindenhol. Vadetetőkkel etetnek (mesterségesen többszörösére duzzasztják a vadászható állatfajok populációit), neveldékben szaporítanak, aztán milliószám! engedik őket szabadon, hogy később lelőhessék (fácán), behurcolnak idegen vadászható fajokat (amik aztán durva pusztítást végeznek az őshonos élővilágban - lásd muflon). A konkurens ragadozó fajokat kiirtják (farkas, aranysakál - ő most sem védett!), szabadon lövik az őshonos, de számukra zavaró - mivel riasztanak - fajokat (szajkó, szarka - tényleg, ezt mivel indokolják hivatalosan?).
És mindezt azért, hogy az élményt, az agyonlövést jó pénzért eladhassák pénzes külföldi (évente több, mint 50 000-en jönnek!) és magyar üzletembereknek.
Ez a túlszaporított, torz összetételű állatállomány lerágja a fiatal erdőket, kiszorít, máshol kiírt (lsd Hawaii) őshonos fajokat. A vadászok szerint a sok állat=természetvédelem. Hát nem egészen így van, ha térdig gázolnánk a katicákban vagy egymilliárd oroszlán élne a földön, az ugyanolyan katasztrofális lenne.
A vadászurak ráadásul a legegészségesebb, legnagyobb trófeájú példányokra hajtanak (na jó, kilövik a sántát is, hogy nyugodt legyen a lelkiismeretük), fordított szelekciót végeznek. Ugyanakkor szegényebb egzotikus országokban tenyésztés nélkül is írtanak, és még büszkék is rá (Nimród Safari újság).

Azt a nagyon kevés vadhúst, amit a magyarok megesznek meg simán elő lehetne állítani zárt vadaskertekben, minden lövöldözés nélkül.

Hát ez van. Viszont az elkóborolt ragadozó állatokat tényleg ki kell venni a rendszerből, mert iszonyat pusztítást tudnak végezni. Ebben igazuk van, más kérdés, hogy az általuk behurcoltakat már etetik.

Iron 2010.05.07. 12:23:54

Persze lőnek itthon is nem tenyésztett fajok azért, és hát ha becsúszik egy két védett cigányréce, az se gond.

Nebameg 2010.05.07. 12:35:50

@mooncat: És az egyetlen dúvad, amelyik mondatokat tud gépelni. Ebből az következik, te is az vagy.


süti beállítások módosítása