Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Macskák mint múzsák

2010.06.10. 07:47 - MACSKANŐ

A művészetben a macska ábrázolása majdnem olyan régi mint maga a művészet. Számos alkotót lenyűgözött mind a háziasított macska, mind a vadon élő nagymacska. Ősi civilizációk óta képviseltetik magukat a rejtélyes állatról készült festmények, szobrok, rajzok Görögországból, Krétáról, Babilonból, Rómából, Egyiptomból. Az ókori Japánban a macskáról készült képek annyira reálisak voltak, hogy a tulajdonosaik azt gondolták mágikus erővel bírnak. Otthonukba felakasztva ezeket a képeket elűzik az egereket, patkányokat. Persze egy házimacska jelenléte nyilván hasznosabb lett volna. A japán budhisták - mivel hisznek a reinkarnációban - a macska halála után is tisztelik az állatot, ezt jelzi a Tokióban épült Gotokuji templom, amit a tiszteletükre emeltek.
 
Az európai festészetben is jelentős a termés macska fronton. A XVI. századtól a főként egyházi témájú műveken, kolostor ábrázolásoknál, portréknál elengedhetetlen tartozéka volt a festménynek egy cicus. A legjelentősebb festő Leonardo da Vinci (1452-1519) firenzei festő, szobrász, építész, zenész, mérnök, tudós és gondolkodó, talán legnagyobb zsenije az olasz reneszánsznak. A "Madonna és a macska" című festményének vázlata hűen tükrözi a véleményét : "a legkisebb macska is egy remekmű". Ezt a festményét soha sem fejezte be, legalábbis nem ismert hogy elveszett vagy megsemmisült az eredeti, kész verzió. Vázlatokon tanulmányozta a macskákat. A rajzokon részletezi az állat mozgását, pozícióit. Lenyűgözte a cicák kifinomult járása.
A holland festő Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) az európai művészet óriása egy rézkarc erejéig tisztelte meg a macskát. A betlehemi képen a macska jelenlétével is próbálja közvetíteni az intim, hazai környezetet.
 
A XIX.-XX. században még több macskás festmény született.
Paul Klee (1879-1940) svájci művész egy nagy szemű, éber macskát ábrázolt népszerű festményén a "Macska és madár" címmel. Az egyszerű képen a madár, a macska homlokán látható aránytalanul kicsi méretben, mintha a művész vágya az lenne hogy láthatóvá válljanak a bundás titkos látomásai.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pierre Auguste Renoir (1841-1919) a francia impresszionista festő nagyon szerette a macskákat és számos képen ábrázolta őket. A legismertebbek: Portré Madame Manet, Julie Manet-val egy macska, Alvó lány egy macskával.
 
Az orosz születésű francia festő, Marc Chagall (1887-1985) gyakran már emberi tulajdonságokkal ruházza fel a tappancsosokat. Rézkarcain több alkalommal emberi arcot szán a macskának és fordítva, macska tekint vissza ránk egy emberi testről.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A Black Cat Tour nevű plakát sokunknak ismerős. A szerzője Théophile Alexandre-Steinle (1859-1923) svájci születésű szecessziós festő és grafikus. Párizsban élt, a házát macska saroknak nevezte. Többek között számtalan plakátot készített, eredetileg hirdetésnek készültek, a fent említett fekete macskáról szólót a párizsi kabaré rendelte meg, de maradandó művé vált. Néha elegánsan reális, néha stilizált képet mutat munkáiban az általa is imádott múzsáról, a cicáról.
A sort még lehetne folytatni számtalan művésszel, Van Dyck, Van Gogh, Morisot, Toulouse-Lautrec Modigilani, Rousseau, Louis Wain és nem utolsó sorban Picasso műveivel amik mind azt bizonyítják hogy a macska egy olyan élőlény aki természetével, szépségével megmagyarázhatatlan vonzást kelt és ha nem is lehet megérteni, próbálják ábrázolni misztériumát.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr152070758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása