Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Az agyonvert macska

2010.07.13. 06:52 - MACSKANŐ

Igazából én szép történeteket szeretek a cicákról írni, de mostanában folyamatosan csak állatkínzókról kapok híreket, leveleket. Számomra csak az a kérdés, hogy bizonyos emberek honnan veszik a bátorságot, elvetemültséget arra, hogy kioltsák egy védtelen állat életét? Egy szomorú esemény kapcsán szeretném felhívni a figyelmüket az ivartalanítás fontosságára.

Okulásul talán érdemes leközölni a történteket, amivel fel lehet hívni a figyelmet arra, hogy önmagában a kóbor macskák etetése nem oldja meg a kóbor állatok problémáját, sőt, néha még bajt is okoz. A cikkben esetleg meg lehetne említeni, hogy az állatorvosoktól is egy kicsit több együttműködést várunk, ugyanis ha ők is részt vállalnának ebben (tisztelet a kivételnek, aki már megteszi), mondjuk havi egy alkalommal például akciósan vagy ingyen ivartalanítanának, akkor sokat segítenék a macskamentők munkáját.

Az ominózus esemény, ami miatt írok: a budai XI. kerületben, egy jónevű bevásárlóközpont környékén lévő egyik telekcsoporton (szándékosan nem írok címet, nehogy emiatt megint odahordjanak macskákat kidobni) sajnos eléggé elszaporodtak a kóbor macskák, jelenleg is jópáran etetik őket. Van egy állatmentő hölgy, aki egy ideje megpróbálja őket csapdával befogni ivartalanítás céljából, hogy utána gazdához helyezze őket, vagy ivartalanított állapotban visszahelyezze eredeti környezetébe, ahol ezzel meg lehetne állítani a további szaporulatot, az ott élő állomány pedig békében megélne a helyén, elkergetné a további kóbor macskákat, és ettől kezdve felelősségteljesen beléphetnének a "macskaetetők" a képbe.

Az egyik vörös nőstény macskát sikerült múlt ősszel ivartalanítani, de sajnálatos módon múlt hét szombat reggelén valaki a járdán agyonütötte. Még mindig ott éktelenkedik a vérfolt, emlékeztetve a tragédiára. Ezzel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az esetlegesen túlszaporodó állományoknál sajnos mindig tragédiával végződik a történet, mert előbb-utóbb valaki megelégeli a szaporulatot, és sajnos az emberi primitívség, kegyetlenség határtalan. A száguldó autókról nem is beszélve, melyek vezetői semmilyen empátiát nem tanúsítanak a macskák iránt, sajnos sok esetben még rá is lépnek a gázra, ha eléjük szalad egy kóbor cica (talán erről is lehetne írni egy cikket később!).

A következő nap újabb levél ugyanettől az olvasómtól: "Korábban írott levelemet kiegészíteném egy újabb tragédiával, az említett bevásárlóközpont melletti telekcsoporton (ahol szombaton agyonütöttek egy cicát) sajnos, úgy tűnik, megkezdődött a macskák elleni hadjárat. Azóta egy újabb cica esett ennek áldozatul, ezúttal egy kutyás ember jóindulatának köszönhetően, aki kutyájával szándékosan széttépette az anyacicát, akit épp most készültek ivartalanítani. Ha a szemtanúk hajlandóak lesznek tanúskodni, eljárást fogunk indítani ellene. A megoldás pedig már csak idő kérdése, mert a cicák befogása folyamatban van."

Remélem, sikerül a büntetőeljárást elindítani a tettesek ellen, és végre ítélet is születik ez ügyben. Ha bárki újabb információt szerez a fenti történettel kapcsolatban, várom az e-mailjét a macskapcsolat@index.hu -ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr252146370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goompah 2010.07.13. 11:14:02

@Lesből Támadó Szárítókötél: Szerintem a kóbor állatok etetésével nincs semmi baj. A baj ott van, hogy ennél a pontnál megállnak, és nem folytatják azzal a logikus lépéssel, hogy befogják és ivartalanítsák a már helyhez szoktatott állatokat.

Ehhez az állapothoz sajnos erősen hozzájárul az a számomra érthetetlen ellenszenv is, amellyel sok macskavédő viszonyul az etetőnénikhez. (Több fórumon olvastam macskavédőket vagy magukat annak vélő embereket, ahogyan pocskondiázták az etetőnéniket.) Ahelyett, hogy értelmesen, az idős(ebb) nénik talán már lassúbb felfogásához mért türelemmel elmagyaráznák nekik a dolgot, szapulják őket, és ezzel tovább mérgesítik az amúgy sem túl jó viszonyt.

Eközben a két acsarkodó fél között a macskák lesznek a szenvedő harmadikak.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.07.13. 11:14:15

Hehe. Csak nem ugrott be az egyből, hogy 'a cigányok etetése önmagában nem oldja meg a problémát'? :) Ez egy nagyon jó analógia a pestieknek, hogy mi is történik vidéken :)

pioker1933 2010.07.13. 11:15:02

@Bergeroth: Köszönöm NAGYMESTER a tényszerű megállítást. Idióta.

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:16:02

@Kitalátor feljegyzetei: Meg jo, hogy kepes vagy megerteni hogy egy macska egy buta allat, az ember meg egy tudatos, intelligens leny. Igy nem esik nehezedre megerteni a kulonbozoseget akozott, hogy a macska megfogja, es megeszi a "rigokat es vorosbegyeket" es akozott, hogy az emberek szorakozasbol agyonutnek egy (vagy tobb macskat).
Nezd, amennyiben arrol hallanak hirt, hogy ehezo fovarosiak lerohantak a kobor-macska-telepeket, es felzabaltak az ott nyavogo macskafalkakat, meg a szemoldokomet sem vonnam fel - enni kell, nem?

[c] 2010.07.13. 11:18:50

@Goompah: Szüleim lakásának közelében van egy "közös lakótelepi macska". Ivartalaníttatták, beoltatták, etetik. (A macska nem tudott hozzászokni a lakásbéli élethez, ezért végül kint maradt.) Ez egy értelmes megoldás lenne.
A gond az, hogy ehhez hasonló összefogásra a legtöbb ember képtelen.

pioker1933 2010.07.13. 11:18:57

@pioker1933: megállítást=megállapítást

Nick Leeson 2010.07.13. 11:19:36

@Goompah: Az ember is élőlény, a fa és a fű is. Mit kell ekkora ügyet csinálni egy macska halálából, ha egyszer a többi élőlényt is folyamatosan irtják (sajnálatosan).

Adott egy bolygó ahol élni szeretnénk. Nyilván való, hogy egy bizonyos szint felett már sok lesz az élőlényekből, nem férnek meg egymás mellett. Gondolom senki nem akarja az embereket irtani a macskák ellenében. Ha ez utóbbiak katasztrofálisan elszaporodnak egy adott területen, akkor hatékony beavatkozásra van szükség, nem humanitárius kenegetésre... főleg ha abból semmi se akar kisülni.

Persze úgyis én leszek a szar, mert ez egy macskás közeg. DE ettől még nem kell elrugaszkodni a valóságtól!!!!

És végül. Mielőtt valakit elítéltek, hogy kóbor macskát öl, meg kéne vizsgálni a körülményeket. Mert lehet, hogy kutyából éppen 5-öt tart el példás módon! Tehát nem tipikus állatkínzó.

Nick Leeson 2010.07.13. 11:22:33

@antiszociális exlúzer: A lakosság ne dobálja ki? Ez valami vicc? Erről az jut eszembe, amikor olyan vén trotty sétáltatja a kutyát (és szaratja), aki le se bír hajolni, hogy felvegye a kutyaszart. Természetesen otthagyja. Ennyit a tudatos állattartásról...

Nick Leeson 2010.07.13. 11:24:23

Van itt valamiféle mozgalom, arra hogy megváltozzon a lakosság állatokkal kapcsolatos hozzáállása? Épkézláb tervek? Vagy itt csak a hüledezés megy, hogy valaki megölt a egy cicát? Akasszuk fel meg hasonlók?

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:27:36

@az aki: Te olvasod is azt, amit leirsz? Vagy csak beragadt egy felinteligens hozzaszolas-makro a billentyuzetedbe?
Szigoruan csak logikai alapon:
Eloadod a fu is él, es amugy is newage-s szoveget, de elotte meg eloadod hogy "agyonvertek egy gyereket azzal foglalkoznatok inkabb" - nem erzel logikai zavart a gondolatmenetedben? Lehet, az a "apuka" amugy kozben tok jol tartott 5 kutyat, es meg rendszeres jo adozo is volt...
Ha nem vagy kepes felfogni, hogy _senki_ nem mondja azt, hogy _kell_ megoldas, de az nem az agyonveres, szerintem kattints at valami masik oldalra - tele van vele az internet, es lehet, kevesbe tunik fel, hogy ma nem erosseged a logikus gondolkodas. (en olyankor megyek fuvet nyirni, pihentet.)

MagyarZizzi (törölt) 2010.07.13. 11:29:04

Én sem szeretem, hogy akármerre megyek a városban, kóbormacska-kolóniákba botlok (bár a kiscicák nagyon aranyosak), de biztos van humánusabb módja a helyzet rendezésének, mint az állatok agyonverése. Minden tiszteletem azoké, akik nem csak etetik meg tutujgatják a sok gazdátlan dögöt, hanem például elviszik őket állatorvoshoz, vagy befogják, és menhelyre szállítják. Mondjuk ez sem mindig a legjobb megoldás, az igaz az lenne, ha az emberek végre megtanulnának felelősen állatot tartani.

[c] 2010.07.13. 11:29:05

@az aki:
"Mit kell ekkora ügyet csinálni egy macska halálából, ha egyszer a többi élőlényt is folyamatosan irtják (sajnálatosan). "
Már csak azért is, ami az illető jellemére nézvést következik abból, hogy mibel leli örömét...
Sosem bíznám rá a gyerekemet vagy magamat olyasvalakire (sofőrre, orvosra, tanárra...), aki védtelen élőlények szenvedésében kéjeleg (kicsi a valószínűsége, hogy az efféle öntevékeny macskairtót nem ez vezérel).

"főleg ha abból semmi se akar kisülni. "

Na és szerinted miért nem sül ki belőle semmi? Szvsz azért, mert mindenki kurvára leszarja. Azért.
Nyavalyogni persze mindenki tud, na meg cseszegetni a tevékeny kisebbséget, de hogy ivartalaníttasson, hogy felelősségteljesen vállalja egy állat nevelését, hogy megmozdítsa a kisujját, azt nem.

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:29:25

@Kitalátor feljegyzetei: Honnan tudjam? De lenne keped a jo magyar macskabol novelni a idegenek bevetelet? :P Lesemirommitgondolokrolad... :)

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:30:50

"senki_ nem mondja azt, hogy _nem kell_ megoldas, "
Nemtudokirni. Bocsassatok meg nekem ezert.

j311 2010.07.13. 11:31:28

Ha egy ütéssel szétzúzom egy macska fejét z nem állatkínzás. Ha élve megnyúzom, az már igen.
Mellesleg macskát sörétessel is lehet irtani. Ekkora termetű állatoknál ez elfogadott.

Aki macskát akar tartani, az meg ne a lépcsőházba vagy elé szoktassa, hanem vegye magához. Etesse, itassa a lakásában, na meg persze ivartalanítsa, oltassa, stb. Az állattartás ne abból álljon, hogy kitesznek neki ételt és vizet az ajtó elé!

Jerky_Maistro 2010.07.13. 11:32:35

aki megver egy kisállatot, annak verés jár!
aki megöl egy kisállatot, annak vágják le az egyik kezét!
aki direkt üt el egy kisállatot, azt elütni.
ilyen törvények kellenének, és be is tartatni őket.

+ példa: a solymári Ford szalon szervizének udvarán felügyelnek egy szép fekete macskára, az arra járó állatbarátok nagy örömére.

antisystem 2010.07.13. 11:33:11

@Netszamuráj: Sajnos van összefüggés, mindkét véglény egy gyengébbet, egy kiszolgáltatottat ölt meg a saját erejével visszaélve - úgyhogy erőst hülye, aki ellentétbe akarja állítani a nagyon is analóg tettet - Igazándiból (mint halálbüntetés ellenző) mindkét tetünek eltörném a gerincét kapásból, hogy csak hason csúszva tudjon létezni, és megtapasztalja, milyen az, hogy kiszolgáltatottnak lenni...

[c] 2010.07.13. 11:33:48

@az aki: Éppen azt mondtam, hogy az emberek többsége nem felelősségteljes állattartó. Ebbe beletartozik a megunt állat kidobása, az ivartalanítás elsumákolása ÉS a kutyaszar fel nem szedése is.
A megoldás nem a kóbor állatok kilövése, hanem az ilyen seggfejek megregulázása lenne. Igen, a "vén trottyé" is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.13. 11:34:25

'bizonyos emberek honnan veszik a bátorságot, elvetemültséget arra, hogy kioltsák egy védtelen állat életét?'
milyen bátorságot? az ilyen ember a legnyomorultabb gyáva szar, aki nem mer szembeszállni a saját súlycsoportjával, ezért azt basztatja, akinek esélye sincs visszavágni.
Kb. egy színvonal a névtelenül acsarkodó netes trollal.

Goompah 2010.07.13. 11:35:36

@az aki: Hm. Az, hogy valaki más bűnöket is elkövet (pl. más lényeket is irt), miképpen ad felmentést egyéb bűnök (pl. a macskák irtása) alól? Talán mégis Sztálinnak volt igaza? Kétlem.

Anno Kínában sem álltak neki leöldösni a fölösleges gyerekeket, inkább drákói születésszabályozást vezettek be. Biztos voltak, akik elítélték az egy család, egy gyerek modellt, de működött, és hatalmas éhínségeket előzőtt meg.

Na mármost, a macskák hozzánk képest nem túl okosak (nem is az eszükért szeretjük őket), viszont hozzánk hasonlóan érző és szenvedni képes lények. Ezért akként kell(ene) bánnunk velük. Nem öldösni őket, hanem észszerű születésszabályozást alkalmazni, vagyis ivartalanítani a kóbor cicákat, vagy legalábbis a többségüket.

"Mielőtt valakit elítéltek, hogy kóbor macskát öl, meg kéne vizsgálni a körülményeket. Mert lehet, hogy kutyából éppen 5-öt tart el példás módon! Tehát nem tipikus állatkínzó. "

Valóban, nem tipikus állatkínzó. Csak tipikus macskakínzó. :(

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:35:56

@j311: Aha. Szep gondolatmenet volt, de:
Kutyat rauszitani allatkinzas, agyonutott macska maradvanyokat othagyni, legalabbis kornyezetszenyezes... De, a majdnem ideillo gondolatmenet meger egy kettest.
Kovetkezo!

pioker1933 2010.07.13. 11:36:13

@Jerky_Maistro: Aki kibasz egy macskát az utcára, lépcsőházba, azt szintén basszák ki az otthonából.

Csak hogy teljes legyen a lista.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.07.13. 11:38:33

@Jerky_Maistro: Akkor követem a gondolatmeneted.

Aki miatt fosszilis energiahordozókat bányásznak ki, számos fajnak életteret biztosító erdőket vágnak ki, járulékosan víz alattí fúrásokkal tönkreteszik az óceánok élővilágát, aki miatt a monokulturális mezőgazdálkodással tönkreteszik a talajt és a vadvilágot, eltüntetik a biodiverzitást, és akinek a hulladékait szintén az élővilág szenvedi el, azt...

Dugj fel egy egeret a seggedbe, ha annyira odavagy a kisállatokért.

j311 2010.07.13. 11:42:13

@Cyberneko: Teljesen nyilvánvaló, magától értetődő, hogy nem hagyja ott az ember a tetemet. Le kell adni egy kínai étteremnek vagy gyros sütödébe. :)

50-es anyuka 2010.07.13. 11:48:41

@Janiszta: Miért nem történt följelentés, ha ember is veszélybe került?
Miért csak itt beszéljük ezt meg és nem a megfelelő.... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Na kár is volt ide írnod

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:52:04

@j311: Es ez megsem tortent meg!
Pazarlas, ezert tart itt ez az orszag ahol! Itt sirnak hogy kevesapenz esatobbi, aztan othagynak az utcan 1-1,5kg friss hust. Tudodazert...

pakesz (törölt) 2010.07.13. 11:52:58

"Remélem, sikerül a büntetőeljárást elindítani a tettesek ellen"

beteg vagy?
miert lenne buntetoeljaras?
max allatkinzas cimszoval de azt bizonyitani kell hogy az allat szenvedett! mi van ha egy hentes volt az aki tudja a modjat es a macska az gyorsan eltavozott e porhuvelybol?

AkinekSemmiSemTetszik 2010.07.13. 11:55:25

"A száguldó autókról nem is beszélve, melyek vezetői semmilyen empátiát nem tanúsítanak a macskák iránt, sajnos sok esetben még rá is lépnek a gázra, ha eléjük szalad egy kóbor cica"

Szerencsére, mi amikor egy őrült macska kirohan elénk rálépünk a fékre... de akkor tegye már meg a nyomorult dög, hogy nem áll meg és néz, hanem továbbfut.. nem egyszer megtörtént. Ezek a macskák saját magukat nyírják ki.

Amúgy erre a problémára nincs megoldás. Az ivartalanítás sem segít. Mindig lesz szaporodásra képes egyed, nem lehet mindet befogni. Senki nem fog erre időt, pénzt és energiát pazarolni. Egy-egy ivartalanított macska meg nem ér semmit, max követendő példának jó, amit úgysem követ senki.

vktrmrk 2010.07.13. 11:56:07

Ott lakom a jónevű bevásárlóközpont mellett, és az ablakok mind a belső udvarra néznek, ahol a cicák laknak. Elég hangosak, megy a harc, megy a szerelem. De ugyanolyan hangos a szarka is, szóval komolyan nem értem a problémát. Ivartalanítás, mint a gellért hegyi macskáknak, oltások és csókolom.

Nick Leeson 2010.07.13. 11:57:38

@antiszociális exlúzer: Hagyjuk már a "divat állatvédő" dumát!
Igen manapság akkora divat lett állatvédőnek lenni. Kibasznak egy celebet a reggeli műsorból, akkor elmegy állatot vagy környezetet védeni. Mert az olyan aranyos dolog... Persze valójában nem tesz semmit, csak úgy csinál.

Látszik, hogy soha nem jártál vidéken, ha igen akkor csukott szemmel. Ott úgy szokás, hogy ha a ház macskája lekölkedzik, akkor vagy elássák a kismacskákat vagy vízbe fojtják és utána ássák el. És igen a legjámborabb nyugdíjas is ezt csinálja... állatkínzás? Építs mozgalmakat a normális állattartás érdekében és akkor nem fogják a fölösleget kiirtani, mert talán nem lesz fölösleg. De itt játszd a hős állatvédőt a rózsadombról a monitor előtt.

Nehogymá mindegy egyes elhalt macska miatt nemzeti gyászt tartsunk.

dr. HáziMacska 2010.07.13. 11:59:23

@pakesz: Maximum ha kinai hentes - hidd el, biztos forrasbol tudom, hogy magyarorszagon nem tanitjak a macska humanus eliminalasat es husanak feldolgozasat a Okj 31521206 szakma kereten belul...

dr. HáziMacska 2010.07.13. 12:04:06

@az aki: Azthiszem rajottem. Te nem szereted a macskakat, es ez a amugy nem vegzetes hibad elnyomja a logikus gondolkodasi kepessegedet. Amugy, videken nem nyirjak ki jellemzoen a szaporulatot, mert azokon a elmaradottabb helyeken, amirol beszelsz, a macska fogyoaru - 1-1,5 evente cserere szorul, mert megfogja a roka, eluti a kocsi, elviszi a macskanatha, kinyulik az elfertozodott sebektol, stb.
De amugy elarulok egy titkot - attol hogy valami "videk" meg vannak helyek, ahol normalis emberek elnek, akiknel ez nem "divat".

Nick Leeson 2010.07.13. 12:09:12

@Cyberneko: Érdekes... Én az Alföld közepén éltem 30 évig. Egy rókát se láttam, macskanáthát se... És igenis normális emberek élnek ott. Mégis az általam felvázolt módon intézik a dolgokat...

Nick Leeson 2010.07.13. 12:15:06

@Cyberneko: Ja és egyébként van egy macskánk itthon..

dr. HáziMacska 2010.07.13. 12:16:19

@az aki: Igazad lehet, nem is az altalad latott embereket akartam ocsarolni. Csak azt gondolom, lehetne maskent is - de ehez (peldaul az ivartalanitas "termeszetese valasa" ) vagy sok ido, vagy valami csodaszeru valtozas kellene az emberek gondolkodasmodjaban - es ha azt gondolod, hogy nem a macskak szamitanak elsodlegesen, igazad van - csak ez is, az agyonvert macska, az agyonvert gyerek, mind tunet - tunete egy felelmetes tarsadalmi betegsegnek, ami, ha nem kezelik, nem valtozik, halalos. (Igen, melankolikus hangulatomban vagyok, hogy nemzethalalt vizualizalok.)
Akarhogy is, ez ami nem jo - a tobbi csak olyan dolog, amirol jol elvitatgozhatunk - de attol meg sem valtozas, sem megoldas nem lesz, ha mi nem teszunk semmit - ki ki a sajat kepessegei, es lehetosegei szerint, nem?

pakesz (törölt) 2010.07.13. 12:26:53

@az aki: "elássák a kismacskákat vagy vízbe fojtják és utána ássák el."

azert elve elasni az rossz, legyen mar annyi gerincesseg az emberben hogy ki tudja nyirni!!!
van meg a cernas/spargas modszer is...
ha a haziasszony hetente ol kacsat tyukot, neki nem gond a kiscica

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 12:27:06

@az aki: Valamivel nyugtatni kell az ember-magzatölések (Pesten: művi abortuszok) miatt háborgó lelkiismeretet is, nem?

@pioker1933: Ez lenne a legfontosabb. Sajnos csak az értelmes emberek fogják fel, hogy az állattartás felelősséggel jár, és ha valami ok miatt nem folytatható tovább, az állat elhelyezéséről, jobb híján humánus kiirtásáról gondoskodni kell. A legembertelenebb dolgok egyike a háziállatok kivadítása, és a táplálásukkal a természetes folyamatok megerőszakolása. Szintén csak az érett, értelmes emberek képesek felfogni az állatok és az emberek közötti minőségi különbséget. A kevésbé érett, faji- és ivari identitásukban sérült emberek ugyanis gyakran összemossák az állati és emberi élet értékét, sőt, közelebbi "hozzátartozójuknak" érzik kedvenc állatukat, mint sok más embert.
Azokról ne is beszéljünk, akik szexuális életüket is állatokkal (—> pinanyaló kutyák, "kezes"bárányok, lovak, stb.) "színesítik", bár nem adok neki 20 évet, és ők is fel fognak vonulni (kedvenceikkel) az Andrássy úton...

dr. HáziMacska 2010.07.13. 12:29:20

@az aki: 8 eve ugyanaz? Ivartalanitva van? Milyen nemu? Hol tartjatok?

Nick Leeson 2010.07.13. 12:29:47

@Cyberneko: Azért nem kell átesni a ló túloldalára. Én kiegyeznék abban, hogy egy Osztrák/Német minőségű emberi élettér legyen, és ha jut még pénz állatmenhelyekre akkor tőlem arra is mehet a pénz. De addig, amíg a lakosság is vegetál, nem a macskákkal kell elsősorban foglalkozni.

Nick Leeson 2010.07.13. 12:32:20

@Cyberneko: Ugyanaz. Asszem ivartalanítva van. A nejemé volt mielőtt összejöttünk. Azóta is megvan.

Nick Leeson 2010.07.13. 12:33:20

Lakásban. Igazi szobamacska.

dr. HáziMacska 2010.07.13. 12:37:42

@az aki: Sajnos, a macskakak is kell foglalkozni - mert az ahogy az emberek a macskakkal (gyk: minden, ami folott hatalmat gyakorolhatnak) viselkednek, vegso soron lecsapodik a "nagy tarsadalmi korkep"-be, abba, ahogy/ami az orszag. Termeszetesen, nem a macskak miatt fog valtozni pozitivan, de azon is lemerheto, hogy "hol tart a tarsadalom". Es ezt a hirt nezve is azt gondolom, nem tul magasan - a gyerek agyonveres hirt nezve meg... azt hogy jocskan lejebb mint a 4-es metro. -_-!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 12:38:07

@az aki: Én már azzal is kiegyeznék, ha magyar szövegekben a mellékneveket mondat közben nem írnának nagy kezdőbetűvel...

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 12:42:52

Nem akarok offolni es tudom, hogy ez a macskakrol, macskasoknak, de ez a kerdes…

"Számomra csak az a kérdés, hogy bizonyos emberek honnan veszik a bátorságot, elvetemültséget arra, hogy kioltsák egy védtelen állat életét?"

A valasz roviden: az empatia hianya, onzoseg, felre–, vagy alulinformaltsag.

Hosszabban: egy tompa, erzeketlen tarsadalomban amikor az eroszakot elrejtik az emberek elol, amit meg nem tudnak, azt hetkoznapinak titulaljak, es az "elet rossz velejaroja" cimket teszik ra, a maradekot pedig eladjak; szoval egy ilyen tarsadalomban, egyaltalan nem meglepo, hogy ilyet tesz valaki. a fentebb emlitett harom opciobol, vagy azok kombinaciojabol egy nem erdekel, nem tudok mit tenni, nem az en dolgom allapot kerekedik, amik csak tovabb erositi a deszenzivitast.

amikor teljesen feleslegesen evente 53 milliard szarazfoldi allatot olnek meg etkezes celjabol, (aki ugy gondolja, hogy nem lehet allati produktomok nelkul elni, az felreinformalt), rengeteget megeroszakolnak, azert, hogy a kicsinyenek termelt anyatejet elvegyek toluk, es ezeket meg oriasplakaton, mint termeket hirdetik. na ebben a tarsadalomban egyaltalan nem meglepo, ha valaki kioltja egy vedtelen allat eletet.

Hogy milyenek lehetnenek a farmallatok:
video.google.com/videoplay?docid=-8312987796490958256

Amit szeretnek elrejteni:
video.google.com/videoplay?docid=-3481883898572254535

[c] 2010.07.13. 12:54:25

@az aki: "De itt játszd a hős állatvédőt a rózsadombról a monitor előtt."

Hm. Ha jól emlékszem, te kérted számon, hogy miért nem az agyonvert kisgyereket sajnáljuk.
Rózsadombi villácskádból osztod-e az eszet arról, hogy kinek kellene a bántalmazott gyerekeken segíteni?
Hiába dobod vissza a labdát, mert a kérdésemre nem válaszoltál: tettél valamit a kisfiú sorstársaiért?
Ha nem, akkor szalon-gyermekvédő vagy-é?

"Ott úgy szokás, hogy ha a ház macskája lekölkedzik, akkor vagy elássák a kismacskákat vagy vízbe fojtják és utána ássák el."

Nem tudom elítélni a parasztbácsit száz évvel ezelőttről, amiért vízbefojtotta a kiskutyákat/kismacskákat. Nem volt más módja a nemkívánt szaporulat szabályozásának. Nem tudta őket etetni, hát inkább megszabadult tőlük.
(Megjegyzem, vidéken a macska nem számít haszontalan állatnak.)
Csakhogy ez már nem a XIX. század...
Feltalálták az ivartalanítást. Biztonságos, gyors, hatékony művelet.
Azt is megértem, ha valakinek nincs pénze rá, de meggyőződésem, hogy az esetek jelentős részében nem ez az ok, hanem az, amit már említettem: hogy nagyívben szarnak rá.

Megjegyzem, nagyapám igazi tanyasi parasztgyerek volt, mégis tőle tanultam az állatok tiszteletés és szeretetét.

[c] 2010.07.13. 12:56:19

@neminge: "Senki nem fog erre időt, pénzt és energiát pazarolni. "

Más országok megteszik. Persze a magyar mentalitást ismerve itt soha nem lesz belőle semmi.

[c] 2010.07.13. 13:01:06

@az aki: "Mégis az általam felvázolt módon intézik a dolgokat..."

Hát, ezzel nehéz vitatkozni. Normális emberek, tehát helyénvaló, amit tesznek.

antisystem 2010.07.13. 13:01:38

@pakesz: "miert lenne buntetoeljaras?
max allatkinzas cimszoval de azt bizonyitani kell hogy az allat szenvedett! " - na, ez egy rohadt nagy tévedés:

266/B. § (1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

[c] 2010.07.13. 13:05:39

@az aki: "Nehogymá mindegy egyes elhalt macska miatt nemzeti gyászt tartsunk. "

Ja, és ne csúsztass, ha kérhetném. Már megmondtam, mi az, ami zavar. Az zavar, ha valaki örömét leli a egy védtelen lény (gyerek, állat) bántalmazásában - a "felkapatok a járdára is, hogy elcsaphassam" sofőr ebbe a kategóriába tartozik, és szvsz az is, aki kóbor macskákat üt agyon vagy tépet szét a kutyájával. Veled ellentétben én nem hiszem, hogy ez holmi önkéntes (utólagos) születésszabályozás volna az illető lakóhelye, környezete védelmében, ez egyszerű kegyetlenség.
Az ilyen embertől más téren se számítanék semmi jóra.

pioker1933 2010.07.13. 13:14:31

@antiszociális exlúzer: Mi van a hentessel, aki élvezi a munkáját? Attól sem számítasz semmi jóra? Esetleg a vadász? Vagy a szakács?

Ha ezek az emberek szeretik a munkájukat, akkor mindegyik kegyetlen gyilkos? Mert állatokat ölnek, darabolnak?

Ha megeszek egy sonkás szendvicset, akkor én is kegyetlen gyilkos vagyok, mert közvetve ugyan, de én okoztam a -valószínű nem gyors és kegyes- halálát?

Goompah 2010.07.13. 13:16:39

@az aki: "De addig, amíg a lakosság is vegetál, nem a macskákkal kell elsősorban foglalkozni. "

Az unalomig mantrázott szöveg. Senki nem írja elő neked, hogy elsősorban a macskákkal kell foglalkoznod. Cserében eszedbe se jusson másoknak megmondanod, nekik mivel kell foglalkozniok. Majd ők eldöntik, nem kérik a te tanácsodat.

[c] 2010.07.13. 13:20:43

@Kitalátor feljegyzetei:

"A kevésbé érett, faji- és ivari identitásukban sérült emberek ugyanis gyakran összemossák az állati és emberi élet értékét, sőt, közelebbi "hozzátartozójuknak" érzik kedvenc állatukat, mint sok más embert."

Nagyon unom már, hogy amint valaki kinyílvánítja empátiáját az állatok felé, rögtön megkapja a pofájába, hogy "jaaa, az nem is érdekel, hogy közben emberek halnak éhen, miii, te állatvécső köccsög?"
Külön vicces, amikor ugyanaz a háborgó halálnyugodtan kinyilvánítja két nappal nagy erkölcsi felháborodása után, hogy az összes hajléktalant és/vagy cigányt fel kellene gyújtani a gecibe. (Ez nem célzás, hanem gyakori forgatókönyv. Túlságosan is gyakori.)

"Azokról ne is beszéljünk, akik szexuális életüket is állatokkal..."

Ez hogy jön ide?

antisystem 2010.07.13. 13:22:35

@pioker1933: Ottan van a törvény. Ha valaki azért öl meg gerinces állatot, hogy megegye, vagy azért, hogy születés után közvetlen mintegy kiterjesztett abortuszként a fölös szaporulattól megszabaduljon, vagy azért, hogy mondjuk a kajáját megvédje az egerektől, az adott esetben lehet kegyetlen (ha van más, humánusabb megoldás is), de semmi esetre sem indokolatlan. A direkt gázoló sofőr, meg a kutyáját uszító delikvens az más kategória, az szimpla erőszakos bűnöző, és csak tökös bíró kérdése, hogy rács mögött rohadjon 2-3 évig... a törvény megvan hozzá...

[c] 2010.07.13. 13:27:31

@pioker1933:
Nem. A két fontos tényező: a cél és a mód.
Ha az állat leölésének célja a táplálkozás, az elfogadható. Ha a cél a "szórakozás", az nem elfogadható.
Ha az állat leölésének módja a lehető legkíméletesebb, az elfogadható. Ha nem törődnek az okozott fájdalom mértékével, az nem elfogadható.
Ha leölésre szánt állatot jól tartják, nem szenved semmiben hiányt, az elfogadhatü. Ha az állat életében is szenved, az nem elfogadható.

Nyilván nincs teljesen fájdalommentes módszer/alkalom vagy megfelelő eszköz az állat leölésére, de gyakran nem ezek hibázdanak, hanem a szándék.

Ez ilyen egyszerű.

[c] 2010.07.13. 13:29:47

@az aki: "De addig, amíg a lakosság is vegetál, nem a macskákkal kell elsősorban foglalkozni. "

Járj elöl jó példával.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 13:35:11

@antiszociális exlúzer: ez egy nagyon jo idelogoai burok, kar, hogy attol meg tarthatatlan amiket szeretnel, hogy tarthatoak/kotelezoek legyenek.

nezd meg a fentebb linkelt ket videot es megerted.

es onnatol kezdve, hogy allati produktomra, a mai embernek SEMMILYEN szuksege nincsen, onnatol nyugodtan lehet elvezetnek tekinteni.

[c] 2010.07.13. 13:47:08

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": "allati produktomra, a mai embernek SEMMILYEN szuksege nincsen"

Ezt fejtsd ki, kérlek, nem egészen értelek.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 13:52:40

@antiszociális exlúzer: ugy ertettem, ahogy irtam. nem kell se fogyasztanom, se nem hasznalnom, hogy teljes egeszseges eletet eljek. ez teny. kimondva, hivatalosan elismerve.

Goompah 2010.07.13. 13:53:15

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Alapvetően rokonszenvezem a véleményeddel, csak egy bökkenő van. Az, hogy az embernek nincs szüksége semmiféle állati táplálékra, messze nem általánosan elfogadott és bizonyított állítás. Hadd említsem meg a saját példámat. Jópár éve én is épp morális okokból felhagytam a húsfogyasztással. Tejtermékeket és tojást még fogyasztottam, de semmiféle húst vagy egyéb olyan állati terméket, amelyhez szükséges az állat megölése. Kb. háromnegyed évig bírtam, mert igen súlyos állapotba kerültem: hiánybetegségek, legyengülés, komoly emésztési problémák, nem részletezem.

El tudom képzelni, hogy vannak olyan embercsoportok, amelyek képesek csak növényi táplálkozásra, talán az őseik életmódja miatt. Ám ez messze nem általános, az ember alapvetően vegyes táplálkozású, ebbe beletartozik a hús is. Talán nincs messze az az idő, amikor a hús állatok leölése nélkül is előállítható lesz, a biotechnológia fejlődik. Addig azonban sajnos legtöbbünknek szüksége van rá.

(Mellesleg vannak olyan elméletek, amelyek szerint az emberi faj értelmi fejlődéséhez komoly mértékben hozzájárult a megnövekedett húsfogyasztás is. Nincs meg a képzettségem ennek megítéléséhez, de kétlem, hogy a hozzáértőket mind lefizette a húsipari lobby.)

Goompah 2010.07.13. 13:55:38

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

"nem kell se fogyasztanom, se nem hasznalnom, hogy teljes egeszseges eletet eljek. ez teny. kimondva, hivatalosan elismerve. "

Független, peer reviewed tanulmányok, módszertanilag korrekt vizsgálati eredmények, mindezekhez linkek?

Az nem elég, hogy valahol valaki leírta.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 14:04:56

@Goompah:
„It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that ... Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood and adolescence. Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals."

remelem megteszi. hidd el utananeztek, es ez a dolguk.

a kulcsszo a vegan, amit az unio a kovetkezokepp hatarozott meg iden tavasszal:
The term ‘vegan’ should not be applied to foods that are, or are made from or with the aid of, animals or animal products (including products from living animals).

ZzZZzZ 2010.07.13. 14:10:25

Elképesztő némelyik hozzászóló! Aki utálja a macskákat, az mit keres itt? Azért, hogy csak fröcsögjön, ne látogassa ezt az oldalt! Az állatvédelem nem divat kérdése, hanem egy felelősségteljes ember alapvető feladata, amit végre ez a még mindig balkáni ország néhány intelligensebb tagja kezd felismerni. Nem azért nincsenek a nyugatabbra lévő nagyvárosokban kóbor macskák az utcákon, mert sörétessel lövik őket, hanem mert nem teszik kartonszám az utcára, meg nem eresztik szélnek őket, megunva, mint egy játékot. Mondjuk ott kicsit komolyabban is veszik ezt a kérdést, ott ennek súlyosabb következményei is vannak. Nem tudom miért olyan érthetetlen néhány ember számára, hogy igenis meg lehet állítani a fölösleges szaporulatot az ivartalanítással és utána visszahelyezéssel (ugyanis örökbe adni ennyi állatot valóban nem lehet, főleg vadakat...). A macska természetéből fakadóan kötődik a helyéhez. Ezért ha már nem ivaros, nem kalandozik el, nem rohangál át az úton ész nélkül, elkergeti az újonnan érkező kóbor állatokat, így egy viszonylag állandó, oltható, ellenőrizhető állomány alakulhat ki, amitől még hangulata is lehet egy-egy kertnek. A kutyásoknak meg üzenem, hogy van egy ún. "élni és élni hagyni" elv, nem ők élnek itt egyedül, végre megtanulhatnák, hogy ami nekik préda, az valaki másnak fontos is lehet. És ők is a kutyájuktól tanult acsarkodás helyett inkább szedjék össze a kutyaszart maguk után, mert a macska legalább elássa (itt elnézést a normális kutyatulajoktól...). Egyébként néhány hozzászóló kicsit elfelejtette figyelembe venni, hogy a környéken megkezdődött a cicák befogása, ivartalanítása, amit inkább segíteni kellene és nem a kényelmes fotelből véleményezni vagy a hülye, vad kutyával nehezíteni. Én ma elmentem oda és beszéltem néhány környékbelivel és ígérhetem, hogy a kutyás ember tettének lesznek következményei... Remélem előbb-utóbb kötelező lesz az utcai szájkosár, hogy megtanulják a kutyások tiszteletben tartani a többi embert is maguk körül. Előbb-utóbb talán eljutunk oda is, hogy mindenhol lesznek térfigyelő kamerák és akkor kicsit könnyebb lesz ezeket a szemétládákat megfogni.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 14:15:09

@Goompah: ha tegyuk fel egy vegan tarsadalomban elnel, ahol ugy gondolod, hogy megprobalsz atterni a husalapu etrendre, akkor valoszinuleg utananezel, hogy milyen husokat, mennyit ehetsz, hogyan elkeszitve, milyen gyakorisaggal… mert ha nem, annak nagyon sulyos kovetkezmenyei lesznek.

ne haragudj, hogy kiforditom a mondandodat, de eddig akarhanyszor ilyennel talalkoztam 100%-ban a rossz taplalkozas volt az altalad emlitett problemak oka, oszinten, ha egy kicsit odafigyeltel volna, valoszinuleg semmi baj nem lett volna.

en 3 eve vagyok vegan. egy jo ideje napi 6-10 km-t futok es meg mindig egeszseges vagyok (korhazban vizsgalva) es semmilyen hianybetegsegem nincs. nincs itt szo semmilyen nepcsoportrol, csak kb 1 napot ra kell szanni, hogy mit, mikor, mennyit, mivel. es utana nem bonyolultabb, mint hogy most parizeres zsomlet egyek ma reggelire, vagy szalamisat.

a tapasztalatok azok, hogy az emberek egeszsegesebbek lesznek, es nem rosszabbul. lehet hogy nem artana megvizsgaltatni magad az akkor fogyasztott elelmiszerekkel kapcsolatban. hozzatennem, hogy a tulzott tej, tojas bevitel se egeszseges, mindamellett, hogy felesleges.

[c] 2010.07.13. 14:16:45

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Ezzel bizonyára sokan vitatkoznának. A hivalatos álláspont szerintem az, hogy szükségünk van a húsra.

[c] 2010.07.13. 14:22:51

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Alapvetően rokonszenvezek a vegetarianizmussal, csak mindig elakadok ott, hogy: jó, jó, de mit ehetek helyette, ami egészséges és telít is?

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.13. 14:25:47

@antiszociális exlúzer: ismetlem. a hivatalos allaspont a dietetikus (ki mas lenne a hivatalos, ha nem ok?!) szovetsegek szerint, hogy nincs szukseged. pont. szoval vitatkozhatunk, de ne velem, hanem a dietetikusokkal legyszives.

fentebb ideztem az Amerikai Deieteikus Szovetseg hivatalos allaspontjat.

a "well planed"-en mar van mit vitatkozni, de hidd el en nem tervezem meg egyaltalan, es megis. sot, nagyon keves vegant ismerek, aki megtervezne, a tobbiek szinten evek ota megis egeszsegesek.

[c] 2010.07.13. 14:44:51

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Eddig eljutottam én is, bármily meglepő :)
Épp az ilyen recepteket olvasgatva jutottam arra, hogy többségük finom, de nem laktató, vagy pedig a körettől lesz laktató, de az meg szénhidrátban gazdag.

Goompah 2010.07.13. 14:47:28

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Szívesebben olvasnám azokat, amiket kértem tőled. Egy-egy peer reviewed tanulmány, kellő vizsgálati anyaggal alátámasztva még nekem laikusnak is többet jelent, mint egy szervezet állásfoglalása.

A megfordítással részben igazad van, a dolog csak ott sántít kissé, hogy az emberi társadalmak mindig is vegyes táplálkozásúak voltak. De ezt ne vedd sértésnek tőlem, alapvetően jónak tartom a hozzáállásodat, még akkor is, ha én jelenleg bort iszom. A recepteket áttanulmányozom én is.

Megtennéd azt a szívességet, hogy leírnád az étrendedet? Akár az általad fogyasztott ételek pontos receptjeivel is. Komolyan érdekelne, kipróbálnék néhányat közülük, főleg azokat, amelyek a hús helyettesítésére szolgálnak. .

@ZzZZzZ:

"Remélem előbb-utóbb kötelező lesz az utcai szájkosár"

Azt hittem, már ma is kötelező.
Nálunk a házban lakik egy kellemetlen öregasszony, akinek van egy nagytermetű kutyája. Mindig póráz és szájkosár nélkül sétáltatja. Egyszer a cicámat (Ducikát) sétáltattam, persze pórázon, a kutya pedig vicsorítva, morogva, ugatva közelített meg 2-3 méterre. Mikor kértem az asszonyt, hogy talán tenne azonnal szájkosarat a kutyára, még neki állt feljebb azzal, hogy minek ingerlem a kutyáját azzal, hogy a ház körül sétáltatom a cicát.

Legközelebb viszek magammal kamerát és videóra veszem a ház körül szájkosár nélkül ránk vicsorgó kutyát és az asszonyt. (Nota bene, rájuk is áll az, hogy a gazda hasonul a kedvenc állatához, az asszony is bűnronda.) Biztos örülne egy jó szaftos bírságnak.

I3renda 2010.07.13. 15:42:54

@Goompah: Én vagyok, aki abból a kolóniából (és még jópárból) ivartalanítani viszem a macskákat, illetve a vadakat jelzéssel visszaengedem, a szelídeket és kölyköket gazdához juttatom. Pár éve lakom a környéken, és csak hétvégente. Az etetőnénis-dologhoz: Én soha nem etetek semmiféle kóbort. Az érintett kerület állattartási rendelete tiltja is, mégsem ért semmit amikor egy lakó feljelentett egy etetőnőt. Lehetséges, hogy engem olvastál egy bizonyos macskamentős fórumon, amikor szidom az etetőnéniket. (Humán)doki vagyok, és egy cég vezetője, tehát emberekkel van dolgom állandóan, hatalmas a türelmem, és nagyon kedves vagyok, nem arról van szó, hogy nem próbáltam volna elbeszélgetni az etetőnőkkel. Az etetőnénik között van nem szenilis 40 éves is (nem az érintett kolóniánál, hanem másiknál), aki direkt akkor etet, amikor látja, hogy macskát akarok befogni. Egyszerűen azért, mert az az ő területe, amit véd mint a kandúr, és ha én is teszek valamit a macskákért, az neki nem tetszik, mert csak ő lehet a mártír az etetéssel. Nagyon kellemetlen, amikor naívan megbeszélem az etetőnővel, hogy jövök befogni, ne etessen, és ahogy odaérek, éppen etet. A legtöbbnek a saját lelki kielégülése a lényeg. Nem tudják éppen hány kismacska van, melyik az anyjuk, azt sem tudják, hogy én vittem el a kicsiket, vagy valami történt velük. Az agyonetetett nőstény nem 2 kicsit fog szülni, hanem 6-ot, és annyival több fog elpusztulni, vagy nekem lesz annyival több dolgom gazdát találni. Ráadásul az etetőnők nem szocializálják a macskákat, nem simogatják a kicsiket sem, úgy pedig nehéz a dolgom, ha gazdát akarok nekik. Egy 4 hónapos elvadult macskát nagyon nehéz szelidíteni. (elvileg 12 hetes korig lehetséges) A "csak-etetés"-re nagyon mérges vagyok. Működjön együtt az etetőnő velem, vagy vigyen ő is a macskák közül ivartalanításra.

Bergeroth 2010.07.13. 16:42:06

@pioker1933:
Nagyon szívesen. Legközelebb olvass utána, mielőtt beböfögsz egy ilyen faszságot. Akkor talán legközelebb nem foglak komplett idiótának nézni.

Bergeroth 2010.07.13. 16:47:13

Az van, hogy egy kutyát vagy egy macskát többre becsülök, emberibb módon állok hozzájuk, mint az itt kommentelő, magukat értelmes lényeknek gondoló "emberek" elég nagy hányadához.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 16:57:32

@antiszociális exlúzer: Én meg azt unom, hogy oly sokan a meg nem született, édes(?)anyjuk szíve alól kiölt gyermekeik, testvéreik miatti lelkiismeretfurdalásukat állatimádattal kompenzálják...
Az embertársaik felgyújtását óhajtók többsége szerintem pont az állatimádók közül kerül ki. Vagy az olyan "humanisták" közül, mint a legnevesebb bloggerek egyike, aki a szegénységet Afrika kiirtásával gyógyítaná.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 17:02:25

@pioker1933: Sem a galambok, sem a patkányok nem jeletenek közvetlen veszélyt a fákon fészkelő énekesmadarakra. "A patkányokhoz képest a macskák közegészségügyi veszélyessége elhanyagolható" - gondoltam én is, amíg nem láttam és éreztem vagy 130 macskát egy kb. 50 négyzetméteres lakásban. A harmincas szingli hölgy (vidéken: baszatlan picsa) neve dr-el kezdődött. Nem, nem Drótosnak hívták, jogász volt. Gondolom, most is az...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 17:06:55

@Goompah: Nem, a szájkosár már nem kötelező, és sajnos a hangfogó sem (egyes embertársaimra gondolok). Ha jól sikerül a felvétel, és a kutya valóban szét is tépi közben a macskádat, és azt fel is teszed valamelyik videomegosztóra, akkor elég komoly börtönbüntetésre számíthatsz...

[c] 2010.07.13. 17:07:59

@Kitalátor feljegyzetei: Melyek az állatimádó ismérvei?
Ha mindig odaírom, hogy "és közben az etióp gyerekek éheznek, bürühü", akkor mentesülök e címke alól és az emberiség szent védelmezőjeként tündöklöm?

[c] 2010.07.13. 17:10:37

@Kitalátor feljegyzetei: Na, hát már meg is van a probléma gyökere. Meg kell baszni az összes kielégítetlen harmincast, oszt' éhenhal az összes macska.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.13. 17:46:07

@antiszociális exlúzer: Á, az ilyen (túl pár csalódáson) jobban szereti a macska (stb.) farkát. Ja: pont nála döglött éhen egy csomó macska, vagy akár betegségben is elpusztulhatott, amikor elutazott egy hétre. Valahogy nem volt kedvük a kollégáimnak a többi macska által által szétrágott maradványok és a térdig érő macskaguánó kórbonctani vizsgálatára...
Egyébként sem igaz, kóbor kutyák és macskák közül csak a Darwin-pozitívak (és a szándékosan tápfüggővé tett egyedek) pusztulnak éhen. A bélférgek és külső élősködők által legyengített állatok elpusztulása nem éhen döglés, hanem legtöbbször egykori gazdájuk felelőtlensége.
(Az állatimádó egyik jellemzője amúgy, hogy nála az ember megdöglik, az állat meg meghal.)

dr. HáziMacska 2010.07.13. 18:17:32

@Kitalátor feljegyzetei: Mindenben tokeletesen igazad van, de ezek szerint eljutottunk oda, hogy az ember-ember kapcsolatok mar tokeletesek. Na megyek is, es megsutok minden macskat... *ironia*

Goompah 2010.07.13. 18:42:06

@Kitalátor feljegyzetei: "Ha jól sikerül a felvétel, és a kutya valóban szét is tépi közben a macskádat, és azt fel is teszed valamelyik videomegosztóra, akkor elég komoly börtönbüntetésre számíthatsz... "

Eszednél vagy, te vadbarom?

Goompah 2010.07.13. 19:43:25

@I3renda: Nem hinném, hogy rád gondoltam volna, emlékeim szerint a te megnyilvánulásaid sokkal kulturáltabbak szoktak lenni.

Nyilván vannak, akikkel nem lehet szót érteni, ezt elismerem. Ám az sem a helyes hozzáállás, amit többeknél tapasztaltam, bár csak a beírásaik alapján tudom megítélni őket (van, akinél az is bőven elég). Amikor ui. két ember együttműködése szükséges egy közös cél érdekében, akkor az önmagától elszállt macskamentő (hadd ne említsek nickeket) épp az ellenkező hatást éri el, ha arrogáns, ki-ha-nem-én stílusban szól az általa amúgy is lenézett etetőnénihez. A gyakran kispénzű, nyugdíjas etetőnéni a lehetőségeihez képest vsz. többet áldoz a cicákra, mint a macskamentő, amivel természetesen senki érdemeit nem akarom kisebbíteni.

(Mindenesetre az etetőnéninek eszébe sem jutna, hogy a problémás, nehezen szocializálható, de amúgy teljesen egészséges kiscicát elaltassa csak azért, mert a szegény kis állat a mások által neki okozott szenvedések miatt nehezen tud megbarátkozni az emberekkel. Az önmagát nagy büszkén macskamentőnek nevező illető viszont nyíltan megírta, hogy az ilyeneket szép csendben el szokta altatni - és itt nem j---ldire gondolok, aki egy konkrét problémáról írt. Nem akartam hinni a szememnek, amikor ezt olvastam.)

I3renda 2010.07.13. 22:38:09

@Goompah: Borzalmas a kóborok helyzete. A macskamentők között valóban van arrogáns, de csoda, hogy még bírják/bírjuk idegileg. Találkoztam én is pár macskamentővel, aki altatásra ítélné az elvadult macskákat, de nem tudom, hogy volt-e már nála ilyen, vagy vitt-e altatni. A fórumon nyugodtan írd meg a célszemélynek, hogy máshogy kellene viselkednie. A megoldás mindenképpen az ivartalanítás, és csak annyi macska/kutya szülessen, akinek lesz gazdája is. Egyetlen háziállat sem való kóbornak.
(én nem kispénzű, nyugdíjas etetőnőkbe futok bele. Hanem pl. olyanba, aki Royal Caninnal eteti a kóborokat, és nagyon gazdag. De én keltem fel reggel 5-kor, és mentem a 11.ker-ből Bp-n kívülre, hogy az etetőnőtől 5 percre lakó állatorvoshoz vigyem akciós, 6ezer ft-os ivartalanításra az etetett kóbor nőstényeit. Én fizettem.)

Goompah 2010.07.14. 07:41:32

@I3renda: Írtam neki, meg is kaptam érte a magamét.

"Mit lehet kezdeni vele? Nagyon sürgős lenne valamit kitalálni, mert altatás vár rá. Nem is merném gazdihoz adni így, amint letennék, soha többet nem lehetne megfogni. Tudom hogy nem egyszerű a dolog és sok szelíd, kedves cica vár szerető gazdira, de még egy utolsó lehetőséget szeretnénk neki adni az altatás előtt."

"Bocsáss meg, hogy beleszólok, de altatni semmiképpen nem szabad. Ha sehogy nem sikerül megszelidíteni, akkor ivartalanítás után helyezzétek vissza a szabadba vagy akárhová, de adjatok neki esélyt az életre. [...] Inkább tedd ki akárhová, akár a Rákóczi útra, csak ne öld meg. Pár éve az igencsak forgalmas Váci útról, a Duna Plaza mellől mentettem egy kb. 2 hónapos kiskandúrt. Egy hétig volt nálam, aztán vidékre szerető gazdához vittem. Azóta is vígan él, aranyélete van. Szóval még egy forgalmas út mellől is van menekvés, de a méreginjekció elől nincs. "

"Tudod, a partvonalról könnyű okosnak és érző lelkűnek lenni.
Sokan ilyen helyzetben szép csöndben elaltatják vagy szélnek eresztik a cicát. Jaloildi legalább megpróbált segítséget kérni neki. Te jössz a szép szöveggel és elmagyarázod, hogy ő milyen gonosz. De használható dolgot nem mondasz. Például, hogy hová tegye azt a kiscicát bizonytalan időre és miből? Nem maradhat a rendelőben, mert nyilván kell a hely. Ne altassa el, mert az csúnya dolog. Ne eressze így szélnek mert azzal lassú kínhalálra ítéli. "

I3renda 2010.07.14. 08:32:37

@Goompah: Ezt a sztorit ismerem, ehhez én is hozzászóltam, olyasmit, hogy az utcán szélnek ereszteni nem jó ötlet, sem egy idegen kolóniába berakni, mert onnan elveri a többi macska a betolakodót (láttam már ilyet). Én bevállaltam volna, de j--di először nem válaszolt az üzenetemre, aztán második üzenetemre azt írta, hogy egy fórumtárshoz kerül a macsek. (Ahhoz az úrhoz, akinél az a sok cirmos van. Nem tudom a nicknevét)

j311 2010.07.14. 09:37:40

@Cyberneko: Ugyeugye! Itt a nagy válság, meg éhínség. Aztán a túlszaporulatot meg elaltatják és elégetik.
1 milliárd kíni nem tévedhet, biztos hogy ehető a macskahús, meg a kutya is.

Goompah 2010.07.14. 10:03:29

@I3renda: Valóban nem jó ötlet szélnek ereszteni, de megölni még annyira sem jó ötlet. Alapelvként talán el lehet fogadni, hogy ha valaki segíteni nem tud, akkor legalább ne ártson - neked mint orvosnak biztos ismerős ez az elv -, márpedig az egészséges cica megölése nehezen értékelhető másképp. Akkor inkább állítsa helyre az "eredeti állapotot", tegye vissza a cicát oda, ahonnan elhozta, mintha mi sem történt volna. De ne ölje meg.

Ez az eset épp szerencsésen végződött, de engem megdöbbentett, mennyi magát állatmentőnek valló ember szerint egyedül elfogadható alternatíva a nehezen kezelhetősége miatt örökbe nem adható állat megölése. Mert hát nevezzük nevén a dolgot, egy egészséges állat megölését "elaltatásnak" nevezni hazug, álszent eufemizmus, és akkor magát a tettet még nem is minősítettem.

I3renda 2010.07.14. 10:56:12

@Goompah: Szerintem ne rágd már ezt a csontot. Nem értem miért itt vesződsz most, és nem a fórumon. Az eset egy állatorvosi rendelőben volt, ahová azt az elvadult macskát a tesóival együtt bevitték altatásra. A rendelő szerencsére nem altatja el a leadott macsokat, hanem j---di megpróbál a fórumon át segítséget kérni. Kapott is. J--di nem macskamentő, hanem állatorvosi asszisztens. A kóbor macskák mentési protokollja nálam így néz ki: befogom, ivartalanítani viszem. Ez idő alatt kiderül szelíd-e vagy sem. Ha szelíd, jön hozzám a macskaházas kenneljeim valamelyikébe, és gazdát keresek neki. Ha vad, akkor füljelzéssel visszamegy az eredeti kolóniájába, ahol találtam (mindegyik kap bolhairtót és féreghajtót). Ha a kolóniát fel akarják számoltatni az addigi etetők, vagy az ott lakó emberek, akkor a macsok az egyik vidéki kertembe kerülnek, ahol kapnak ételt. Nem nagyon látom ezeket a macskákat, esetleg átrepülnek néha a kerten, mert annyira vadak. De az eledel elfogy, azt látom.
Egészséges macskát nem altatok, csak gyógyíthatatlan beteget, erősen sérültet.
De a történet végtelen. Kiszámoltam: ha napi 10 macskát mentenék meg, akkor ezer év alatt végeznék. Persze az sem menne, mert szaporodnak közben.. Úgyhogy mindenki vigye a kezébe kerülő háziállatot ivartalanítani.

Goompah 2010.07.14. 15:02:05

@I3renda: Sajnálom, hogy többszöri kihangsúlyozás után (pl. 2010.07.13. 19:43:25) sem jött le, hogy nem ez a konkrét eset akasztott ki, hanem... De inkább nem írom le harmadszor is.

Oda már megírtam, a reakciókból ill. azok hiányából kiderült, hogy az ottaniak elfogadhatónak tartják az ilyen teljesen egészséges cicák megölését. További győzködésnek ott nincs értelme. Tapasztalataim szerint a felnőtt emberek többségének gondolkodása annyira be van csontosodva, hogy lehetetlen meggyőzni őket. Főleg akkor nem, ha ezzel el kellene ismerniök, hogy addig nem volt igazuk.

Azt viszont remélem, hogy aki itt vagy máshol olvas az említett macskaölő "macskamentő(k)ről", az nem hozzá(juk) fog fordulni, ha problémás cicához kér segítséget.

I3renda 2010.07.14. 15:35:29

@Goompah: Légyszi írd meg nekem a fórumon PÜ-ben, hogy melyik ez a macskaölős macskamentős hozzászólás, vagy ki(k) az illető.
Az állatorvosoknál megengedett az euthanázia, és a gyepiken is... Amíg ennyi a senkinek nem kellő háziállat, és képtelenség ezt a létszámot menhelyeken, ideigleneseknél elhelyezni, addig lesznek ilyen elfogadott öldöklések. Nekem sem tetszik, és én nem is bántom az állatokat, de nem tudok odamenni minden állatorvoshoz, és gyepire, hogy elhozzam a halálraítélteket. De ha el is hoznám..ennyit hová...? Mindenképpen oda lyukadok ki, hogy nagyon-nagyon fontos az ivartalanítás.

ZzZZzZ 2010.07.14. 22:17:36

@I3renda: Én is egyetértek. Ha minden egyes háztömbben csak egy felelős, állatszerető ember lenne, akkor az első 1-2 macska ivartalanítása megoldaná a helyzetet. Ahol én lakom (Buda) kidobtak egy kandúr cicát öt éve. Én alig több mint egy éve lakom ott, már korábban is elvittem onnan cicákat gazdához (egy kivétellel a mai napig mind él és virul), most elvittem ezt a kandúrkát ivartalanítani, oltani, rendszeresen bolhairtózom, féreghajtom, azóta nincs erre több kóbor macska, ő ott él a kiskertben, hálás minden jó szóért, simogatásért, még a kocsimat is megismeri. Azóta legalább tíz ember fogott velem kezet, hogy milyen rendes ember vagyok, de egy nem mondta, hogy adok bele egy ezrest, illetve korábban egy embernek nem jutott eszébe, hogy ezt megtegye. Sajnos ez a baj, az emberek ennél sokkal kényelmesebbek és önzőbbek, mint hogy egy ilyen kis apró dologgal hozzájárulnának a környezetük védelméhez. Sajnos ezt gyerekkortól kellene tanítani, és én attól félek, hogy a jövő nemzedéke egyre szarabb lesz, egyre több az anyagias, kőbunkó újgazdag, akiknek a gyerekei ezt szívják magukba, ők is ilyen emberekké fognak válni sajnos... Úgyhogy kemény menet ez az állatvédelem!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.15. 08:50:02

@Goompah: Nem én akarok állatviadalokat filmezni, te kis szodomita náci!

gatto nero 2010.07.16. 14:34:29

Borzalmas a történet, viszont fantasztikus a blog. Érdemes lenne kiadni nyomtatásban is :)

dr. HáziMacska 2010.07.18. 00:58:32

@Kitalátor feljegyzetei:
Akarhogy is nezem, a "szájkosár nélkül ránk vicsorgó kutyát és az asszonyt" csendelet felvetele nem allatviadal...
Probalj meg szoveget ertelmezni, vagy ismerd el, hogy a hoseg neked is art...

Goompah 2010.07.19. 15:18:46

@I3renda: "Amíg ennyi a senkinek nem kellő háziállat, és képtelenség ezt a létszámot menhelyeken, ideigleneseknél elhelyezni, addig lesznek ilyen elfogadott öldöklések."

Mindazonáltal eléggé kiábrándító (ezt tekintsd understatementnek), hogy épp egy-egy magát macskamentőnek tartónak nem jut eszébe, hogy ha már használni nem tud, akkor legalább ne ártson. Ha már nála van az a szerencsétlen állat, akkor inkább eressze ismét el (némi kezelés után), de ne ölje meg. Na de most megint csak ismétlem magam, s biztos bennem van a hiba, ha rossz véleményem van azokról, akik inkább megölik a hozzájuk került egészséges állatot.

Szó szerint idéztem a hozzászólásokból, nem lehet nehéz megtalálni őket.


süti beállítások módosítása