Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szerváljunk egy új házicicát

2010.08.15. 16:34 - MACSKANŐ

Ez a film tökéletesen mutatja a természet harmóniáját, mindenki tudja, hogy hol a helye, és maximálisan működik a tápláléklánc. Egyik kedvenc nagymacskafajtám a szervál, amely főleg Kelet-Afrika területén igen gyakori, a folyóvizekhez közeli magas fűvel benőtt területeken él. Érdekes a testalkata, olyan, mintha egy házicica belebújt volna egy nagyvad testébe. A legjellemzőbb - általam lepkének nevezett - testrésze a nagy, ovális fülei, amelyek igen közel helyezkednek el egymáshoz képest, és a mintázatuk egy gyönyörű pillangóra hasonlít.

A karcsú állat minden vadászterepen jól mozog, fán és vízen is egyaránt. Tökéletes érzékszerveivel a kedvence a füves, üreges terület, itt ejti el zsákmányait, amik rágcsálókból, nyulakból, szirti borzokból, kisebb antilopokból, halakból és madarakból tevődik össze. Igen univerzálisan úszik, és akár három méter magasra is felugrik, ha éhségét akarja oltani. Néha azonban ő válik a leopárd áldozatául, de legfőbb ellensége az ember, aki a gyönyörű bundájára vadászik. Bizonyos területeken - mint Fokföldön és a Szaharától északra - már kihalt vagy kihalás fenyegeti. A leopárd ezért nem róható meg - ők is gyönyörű macskák - viszont az ember újfent csak önző, magamutogató módon "más tollával ékeskedik", és ezért képes kioltani bármennyi állat életét.

És ha már ilyen szép, akkor természetesen - főként az Egyesült Államokban - nagy divatja van a szervál háziasításának, megfelelő engedélyek és szakértő felügyelet mellett, na meg horribilis összegekért. A tapasztalat az, hogy, egygazdás és nagyon ragaszkodó, még intelligensebb és aktívabb a házimacskánál. A legtalálóbb jellemzése, hogy a kutyus és a macsek összes jó tulajdonságát vegyítették benne. Mivel azért ő egy vadállat, már tenyésztettek belőlük hibrideket is házimacska vegyítésével, ők a szavannacicák vagy a szerengeti macskák.

Én úgy gondolom, hogy - vonatkoztatva ezt minden állatra - ők a természetes környezetükben a legszebbek. Minden fogságban tartott állat csak árnyéka a szabadban élő társainak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne legyenek állatkertek. Igen nagy szükség van rájuk, és főleg ebben a valódi értékektől mentes világban fontos, hogy még láthassuk az élővilág remekeit. De például a szervál esetében a kipusztulással fenyegetett területeken kellene az életkörülményeiket nem újrateremteni, hanem inkább meghagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr862223462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.08.15. 19:55:22

Ambivalens érzéseim vannak. Egyrészt elborzaszt a gondolat, hogy az egykoron vadnak 'kitalált' állat holmi gazdag amerikai plázacicák otthonát díszíti, neadjisten országszerte hurcolják őket kiállításokra. És nagyon taszít a tény, hogy amikor annyi menhelyi macska vár otthonra és szeretetre, akkor az emberek méregdrága, tenyésztett fajtákat részesítenek előnyben (ezt a kutyatulajdonosokban sem tudom megérteni).

Másrészt a házimacska is úgy kezdődött, hogy valakik befogták a vadmacskát és megszelídítették... csak aztán nehogy úgy járjunk, mint egyes kutyafajtáknál, ahol a túltenyésztés valóságos szörnyetegeket és genetikailag selejtes példányokat termelt ki.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.15. 21:35:13

Gyönyörűek a szavannacicák. Én is imádom a teljesen hétköznapi, akár menhelyi cicákat is. Mandula, a néhai cicánk, menhelyről való volt, és tizenkét évig volt a ház királya. Viszont Amália törzskönyvezett sphynx. Gyönyörű, cica és mégis teljesen más személyisége van, mint a házicicáknak. Korábban törzskönyvezett perzsa cicáink is voltak. Unokatestvérem állatorvos, és a hozzá elaltatni vitt tenyésztésre már nem alkalmas öt-hat éves cicát továbbadta édesapámnak. A perzsa cicák megint teljesen más lelki alkat.
A szervál eredetileg is benne van a házimacskák vérvonalában.

Goompah 2010.08.15. 21:45:56

Szerintem nem lenne szabad a szervált tenyésztők kezére adni. A tenyésztőket csaka profit érdekli, és csak a minél jobban eladható külsőre hajtanak (a megszületett kiscicák jellemét úgysem tudják megismerni, mert hamar túladnak rajtuk), eközben mit érdekli őket az, hogy esetleg teljesen korcs egyéniségű állatokat tenyésztenek tovább. A Wikipedia azt írja, hogy a szervál és a házimacska keresztezéséből kreált "szavannacica" már nem egygazdás. Vagyis épp az egyik legfontosabb, legjellemzőbb tulajdonságát irtják ki belőle a tenyésztők.

@Rékuc: Minden tenyészetben ott vannak a beltenyészet miatt felhalmozódó genetikai hibák, a tenyésztők max. megölik a "rosszabbul sikerült" kiscicákat. Nekik az állat nem szeretni való kis élőlény, hanem munkaeszköz, alapanyag.

@miriamele: "a hozzá elaltatni vitt tenyésztésre már nem alkalmas öt-hat éves cicát "

Na, hát ez mindent elárul a tenyésztők jelleméről. :(( Csak a hasznot nézik, az 5-6 éves cica a szemükben már megsemmisítendő hulladék.

Goompah 2010.08.15. 21:47:14

Úgy tűnik, nem ment át a kommentem. Na még egyszer:

Szerintem nem lenne szabad a szervált tenyésztők kezére adni. A tenyésztőket csaka profit érdekli, és csak a minél jobban eladható külsőre hajtanak (a megszületett kiscicák jellemét úgysem tudják megismerni, mert hamar túladnak rajtuk), eközben mit érdekli őket az, hogy esetleg teljesen korcs egyéniségű állatokat tenyésztenek tovább. A Wikipedia azt írja, hogy a szervál és a házimacska keresztezéséből kreált "szavannacica" már nem egygazdás. Vagyis épp az egyik legfontosabb, legjellemzőbb tulajdonságát irtják ki belőle a tenyésztők.

@Rékuc: Minden tenyészetben ott vannak a beltenyészet miatt felhalmozódó genetikai hibák, a tenyésztők max. megölik a "rosszabbul sikerült" kiscicákat. Nekik az állat nem szeretni való kis élőlény, hanem munkaeszköz, alapanyag.

@miriamele: "a hozzá elaltatni vitt tenyésztésre már nem alkalmas öt-hat éves cicát "

Na, hát ez mindent elárul a tenyésztők jelleméről. :(( Csak a hasznot nézik, az 5-6 éves cica a szemükben már megsemmisítendő hulladék.

misterx 2010.08.15. 21:50:37

A szervál nem nagymacska! Egyébként a természetben tényleg gyönyörű.

A ragadozók meg vigyáznak a vadászterületükre, és nem tűrnek konkurrenciát. Az oroszlán is megöli (ha tudja) a leopárducot. Ez a természet rendje, és kár emberi érzelmeket aggatni ezekre a jelenségekre.

Védelmet a vadcicáknak, bármekkorák is!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.08.15. 22:02:48

@Goompah: nem a rosszul sikerült példányokra gondoltam, hanem az olyan, lassan fajtajellemzővé váló rendellenességekre, mint a palotapincsi kieső szemgolyóira, a bulldog légzési nehézségeire, a tacskók gerincbántalmaira, a golden retreiverek csípődefektjére, a dán dogok bélcsavarodására, dalmaták rákjára és vakságára stb stb stb...

bizonyára macskáknál is van ilyen túltenyésztésre visszavezethető betegség, de kevesebbet hallottam róla, és 'szörnyeteg' macskafajtából is kevesebb van, a legextrémebb talán a ragdoll.

Goompah 2010.08.15. 22:43:32

@Rékuc: Elsősorban én is ezekre gondoltam, csak aztán belegondoltam, mi történik a tenyésztőknél a kevésbé "sikerült" szegény kis állatkákkal. Amit te is említesz, az talán még szörnyűbb, mert a tenyésztők üzleti érdekből egész fajokat tesznek gyakorlatilag életképtelenné. Vagy másik oldalról nézve életképtelen, beteges fajok sorát hozzák létre.

És nem írtam, de azzal a véleményeddel is egyetértek, hogy inkább a szerencsétlen gazdátlan állatokat kellene az embereknek befogadniok, nem pedig bedőlni a tenyésztők által mesterségesen generált keresletnek.

Macskáknál talán azért van kevesebb ilyen jelenség, mert a macskákat kevésbé éri meg ternyészteni. A házicica már önmagában, tenyésztés nélkül is maga a megtestesült szépség.

Tudom, minden gazdinak a saját cicái a legszebbek, de nézd csak meg az enyéimet, hát nem csodaszépek? Fajtatiszta cica csak más lehet, de szebb nem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.08.15. 22:55:06

@Goompah: A tieidet már sokszor megcsodáltam, Ducikának feltétlen hódolója vagyok, ritkán látni ennyire szép cicát!
Azt valahol meg tudom érteni, hogy a beteg példányokat 'kiselejtezik' egy tenyésztőnél, sajnos háznál sem él sokáig egy beteg, vagy nyomorékul született kiscica...
'A házicica már önmagában, tenyésztés nélkül is maga a megtestesült szépség. '
Igen! Bár bevallom, vannak fajták, amelyek láttán megdobban a szívem, ilyen a picike abesszin vagy a hihetetlen szép pofijú bengál... de sose vennék ilyen cicákat, amíg tele vannak a menhelyek!
@Muster Mark: hahó, ez nem a trollblog, el tetszett tévedni.

Goompah 2010.08.15. 23:05:00

@Rékuc: Ducika nevében is köszönöm! :)

Goompah 2010.08.15. 23:25:32

@Rékuc: Nem a betegekre gondoltam, hanem azokra, akiknek a külseje, pl. a bundájuk színe, mintázata nem felel meg a fajta előírásainak. Ezek egy részét persze el tudják adni, de a fölöslegtől bizonyára megszabadulnak, mert jön a következő alom, és a vevőknek is a kiscica kell.


süti beállítások módosítása