Macskapcsolat

macskaarvahaz@gmail.com
A macskapcsolat.blog a
Facebook-on

Friss topikok

  • nagyfeszültség: Tényleg gyönyörűek a cicák - és nagyon jó emberek, akik támogatják a gyógyíttatásukat. (2014.11.12. 23:34) Karácsonyra gazdit kértek a cicák
  • Fox Snow: @kolbászoszsömle: na... pofánbasszalak? Még ha 4 éves komment, akkor se hagyhatom ezt a fost szó n... (2014.09.24. 16:44) Te jószagú cicakaki
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: Személy szerint nagyra értékelem azokat az embereket, szervezeteket, akik ilyen irányú erőfeszítés... (2013.09.04. 14:44) Licit egy macskaárvaházért
  • Nyafkamacska: Ebből az autóból lett valami? Elszámolt valaki az összejött pénzzel az adakozók felé? (2013.06.26. 07:53) Cicamentő, ha te is úgy akarod
  • belekotty: Tündéri makkák! Sajna a hét kutyám mellé nem tudok befogadni. (2012.08.29. 10:05) Börtönből szabadult cicák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A törvény erejével

2010.01.11. 05:44 - MACSKANŐ

Nem politizálok - a napokban viszont elkaptam a rádióban egy állatvédelmi-politikai témát. Tízéves az állatvédelmi törvényünk, és 2010 márciusában fognak egy ehhez kapcsolódó kiegészítő kormányrendeletet életbe léptetni, amely követi az uniós normákat. Nagyon megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban - sok támogatója van a nyolc évig készült rendeletnek, és sok ellenzője. A fő problémát abban látják, hogy tényleg helyes lenne - főként az állatok érdekeit szem előtt tartva - a bevált nyugati formákat követni, mert az sokkal állatbarátabb. Viszont, sok olyan tartalma is van a rendeletnek, ami nem végrehajtható az anyagi értelemben szűkösebb kerettel rendelkezőknél.

Például a családoknál, menhelyeknél - utóbbiak közül sokan így is a bezárás előtti pillanatokat élik át. Kérdem én: mi lesz azokkal az állatokkal, cicákkal, akik menhelyeken élnek, gazdákkal lakásban, családi házban, és nem felelnek meg a tartási körülmények a rendelet előírásainak? (Például meg lesz határozva, hogy egy-egy állatra mennyi négyzetméter területnek kell jutnia a lakóhelyén.)

Ha egy lelkiismeretes - és szerencsére sok ilyen van - állatszerető megmenti a kóbor cica életét és hazaviszi, ahol már él egy vagy több háziállat, ezzel lecsökkenti életterüket - akkor milyen szankciók várnak rá? Mert köszönetet eddig sem kapott, maximum a macskától. Vagy a menhelyeken, ahol eddig is nehézkes volt a négylábúak elhelyezése, és számuk növekedése miatt egyre sűrűbben vannak tartva? A felesleges cicusokkal mi lesz? Kikerülnek vissza az utcára? Esetleg egy sintértelepen végzik, vagy egy autó alatt? Megfagynak vagy éhenhalnak?

Nagyon kétélű dolog ez, mert mi, állatszerető emberek üdvözölnénk a leginkább, ha egy valóban az állatok érdekeit védő törvény, rendelet születne, főleg ha be is lehetne tartatni. Elsősorban az állatok bántalmazását elkövetőket kellene precedensértékű ítéletekkel sújtani. Ezek után érdemes lenne - ha már védjük az állatokat - esetleg elősegíteni a menhelyek munkáját, növelni támogatásukat (amit jelenleg a sintér telepek megkapnak). 

Persze mindenki másként értelmezi az állatvédelmet. Részemről tényleg nem politizálok, csupán szeretnék nemcsak olyan rendeleteket látni, amely svéd és spanyol mintára készült, hanem az ott meglévő körülményeket is boldogan elfogadnám állatainknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr391652087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.11. 09:14:47

Ez egyértelműen nem az állatoknak jó, hanem a már megszokott, nyugati, dekadens, túlzásba vitt, kabaréba hajló áltolerancia.

Gabi33 2010.01.11. 09:25:57

Lehet tudni, hogy hány négyzetméternek kell majd jutnia egy cicára? macskatartó vagyok, 3 cicánk van 2 szobás lakásban, mindhárom cicát a biztos halálból mentettük meg egyébként. Nem kellettek senkinek

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.11. 09:41:07

Lehet tudni, hány négyzetméter kell jusson kötelezően egy emberre? Ki fizeti a költséget? Ha sokan vagyunk egy lakásba altatják a nagyit?
Nem az állatok ellen írom, mivel macskamániás vagyok (sajnos macska nélkül) de két apró kutyával osztom meg az életteremet. Ismét nem értem, hogy miért valaminek a túlszabályozásával törődnek a jogalkotók...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.11. 09:43:06

Ez így nagyon kevés információ. Kellene egy összefogaló az új rendeletből, hogy a gyakorlatban mi lesz érvényes az kisállattartókra (vagy minimum egy link a rendelet szövegére, ahol utánaolvashatunk), valamint információ arról, hogy hogyan fogják betartatni a rendeletet - pl. a menhelyen ellenőrzik, nehogy túl kis lakásba kerüljön az állat?
Ezek hiányában nehéz bármit is mondani az új rendeletről.

Idet 2010.01.11. 09:45:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Abszolut igazad van. A túlzásba vitt cirkuszolás az állatok körül némely esetben kínzásnak is megfelel, gondoljunk a kutyawellnessre, meg a masnikba öltöztetett szerencsétlen kiskutyákra, meg egyéb elmebajokra.
Ez mind az elmehagyott gazdik szórakoztatására van, akik jó dolgukban már nem tudják, mit csináljanak.
Nálunk inkább az effektív állatkínzásra kellene végrehajtható törvény, és valamiféle állatrendőrség, ahogyan az Animal Planet-en láthatjuk, persze túlzások nélkül. És, igaza van a posztírónak, a menhelyek támogatását is meg kellene oldani. Vágyálom, azt hiszem.

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.11. 09:50:20

a törvény erejével

MEGTILTANI KELLENE

a belső kerületekben a kisállattartás

gyalogos rendőrjárórpárokat az utcákra akik a kapuljban vizelőt nem kérdezik hanem egyszerűen derékon bökik a gumibottal

TESSENEK MÁ MEGNEVELNI BP KISÁLLAT- ÉS EMBERHÚGYBAN-SZARBAN DAGONYÁZÓ NÉPÉT

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.11. 10:14:03

@TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po: miden temaban csak hulyesget irsz?
mi bajod van a macskakkal, horcsogokkel, halakkal az akvariumban? ezek mind kisallatok.

szerintem azert kell ez a nm-es megkotes,h ne fordulhasson el, az ami neha szerepel a hirekben. mikor egy maganyos idosebb tobb macskat tart 1 lakasban mint ahany negyzet cm van.

félember 2010.01.11. 10:34:04

Előre elnézést kérek az offért. De egyenlőre a legnagyobb probléma, hogy szart kell kerülgetni a járdán pl. a 13. kerületben, az összes házsarok sarok agyon van hugyozva.
Egyátalán mi a szart keres szar a járdákon? Gusztustalan, büdös és mindenképp rákerül a cipő talpára valamennyi ha kerülgetik is, és megy be a lakásba.
És unalmas már a felszedi nemszedi téma is. Én arra vagyok kiváncsi, hogy van e feljelentési lehetőség ha valaki lát, esetleg lefotóz egy szaró állatot és felszedés nélkül elsétáló gazdát.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.11. 10:40:06

@Idet: Pontosan, az Animal Planeten látható 10x állatrendőrség egy követendő példa, de ez csak álom, édes álom. Egyébként valóban nem sokat lehet még tudni erről a változtatásról, de egyszerűen az állatok ellen lesz a gyakorlatban a négyzetméterkontroll.

radiris 2010.01.11. 11:00:04

B+, embereknek kéne négyzetmétereket biztosítani először, nem?! Beszarok ezektől az álszent dumáktól.

Nick Leeson 2010.01.11. 11:07:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Állat rendőrség?
Rendes rendőrség is csak papíron van!
Először talán az emberi élet lehetőségeit kéne rendbe tenni aztán majd jönnek az állatok!

Remélem ez a négyzetméteres dolog, végre megoldja, hogy nagytestű kutya ne kerüljön 50nm-es lakásokba. Állati jó nézni a parkokban a brutál nagy méretű kutyaszar kupacokat...

Budapest egyetlen parkja sem használható arra amire való, a belső kerületekben a járda is csupa szar.

Tudjátok miért nem veszi fel okos ember, a parkoló automatánál elejtett pénzt? Na miért? Azért mert az is körbe van hugyozva a kutyulik által, és senki nem szeret hugyos pénzt taperolni!

Ejjnye Bejjnye 2010.01.11. 11:12:47

Nem félni kell a szabályozástól, hanem használni! Nyílván nem a rendes állattartókkal a karnak kiszúrni, hanem azzal, aki a közösségi együttélés szabályait megszegi, de magát állatbarátnak, rendes állattartónak képzeli magát. És igen ebbe beletartoznak a hétköznapi felszedi nemszedi kérdés, és az olyan mindennapos extrém állattartó környezete, ahol nem lehet aludni a kutyáitól, vagy nem ivartalanított macskáitól, mert neki: "jogai vannak!!!". És hát vannak olyanok is egy lakóközösségben-igaz beteg emberek, akiknek az állattartási körülményeitől forog a szomszédai gyomra.

Szinkópa Emő 2010.01.11. 11:41:17

Van az angol állatvédelmi törvény, ami európában és sokak szerint a világon is a legszigorúbb állatvédelmi törvény. Ennek ellenére megvan az a hibája, amit már említettetek, hogy az állatkínzásos esetekre nem fordítanak elég hangsúlyt. Az itt kiszabható büntetés állatkínzásért max 51 hét elzárás vagy 20000 font. Ez a törvény 2006-os. Azóta a legszigorúbb kirótt büntetést, ami szinte szenzáció volt, egy tömeges állatkínzással vádolt személy kapta (lovakat tartott embertelen körülmények között), 13000 fontot. Ennél mind csak enyhébb büntetéseket ítéltek meg, elzárást sosem rendeltek el.
Ehhez képest viszont vannak olyan állatjóléti szabályok ebben a törvényben, ami például az adoptálást illeti, ha macskát szeretnél menhelyről adoptálni, akkor szigorúbb előírásoknak kell megfelelned, mintha gyereket fogadnál örökbe (szinte). Nem élhetsz forgalmas főút mellett, az örökbefogadott macskát ivartalanítani, vakcinázni és mikrocsipelni kell, eleget kell vele otthon lenni, kismacskát kisgyerekes családba nem adnak, és még sok ilyen hülye szabály. Ja, és persze örökbeadás előtt kijönnek leellenőrizni a lakást. Na mindegy.
Egyébként ez a négyzetméter dolog a magyar törvénnyel: otthon nincs olyan hatóság, amelyik a törvény változtatása után elkezd majd ellenőrizni, igaz? Nem azt mondom, hogy a szabályt meg kell szegni, viszont ha az teljesíthetetlen, mert teszem azt nevetségesen nagy értéket adnak meg, akkor menjenek a fenébe.


süti beállítások módosítása